Детската енциклопедия Народи и земи“ представя с увлекателни факти, снимки,

...
Детската енциклопедия Народи и земи“ представя с увлекателни факти, снимки,
Коментари Харесай

Енциклопедия представя разнообразието от култури по света

Детската енциклопедия „ Народи и земи “ показва с увлекателни обстоятелства, фотоси, карти и текстове над 80 култури от целия свят. Тя е част от портфолиото на влиятелното издателство DK, водач в издаването на справочни и енциклопедични издания, а у нас излиза с логото на Книгомания (). Макар да е издание за деца, то би било забавно и поучително и за възрастни читатели поради забавния асортимент на нации и тематики като глобализация, имиграция, въздействие на колонизация, урбанизация, народност, радикално население, обществени общности. Стойностен и хубав подарък за любознателни читатели, който възпитава почитание към енциклопедията като „ царицата на книгите “, и основава нужда да се събират още такива издания в фамилната библиотека. Това е добре показана енциклопедия с високо полиграфичексо качество и с композиция от текстови и образни детайли, обхващаща необятен набор от информация. Подходяща е за подарък за деца 8–14-годишна възраст.
Целта на „ Народи и земи “ е да построи визия за разнообразието от култури и да оцени общите черти, които свързват всички нас.
„ Ние, хората, сме доста общителни същества и споделяме едни и същи съществени материални и прочувствени потребности. И все пак съществуват многочислени и разнообразни нации по света. Тази книга е основана, с цел да ви запознае с общности, които евентуално няма да видите в всекидневието си, нации, с които разделяме планетата си, хора, чийто живот може да ви разкрие невероятните способи, по които сме се приспособили към другата околна среда и житейските обстановки. Някои стилове на живот бързо изчезват и е значимо да оценим с какво всеки човек и културна общественост способстват за нашето схващане на човешкия живот “, споделя колективът от създатели в предговора.
В книгата се наблюдава пътят от годините на колониите до основаването на самостоятелни страни, само че и търси отговори за какво в огромна част от тях е непокътната връзката с някогашните колонизатори. Технологиите са различен фактор, който оказва мощно въздействие върху развиването на културите – от една страна, улесняват достъпа до храна, вода, сила, обучение, работа, само че от друга се стига до изгубване на остарели занаяти и традиции, понижава сръчността да творим с ръце и разнообразието на културни идентичности. Глобализацията води до по-добро опазване на здравето и ценене на човешките права, само че с разпространението на една и съща мода да вземем за пример, започваме да си приличаме от ден на ден и изчезва истинската ни просвета.
Всеки народ е показан настрана и по континенти, като е маркирано на карта коя територия обитава. На Земята има 195 самостоятелни страни и съществуват 50 подвластни територии, ръководени от Франция, Австралия, Дания, Нова Зеландия, Норвегия, Англия, Съединени американски щати или Нидерландия. Днес сме близо 8 милиарда души на планетата и най-важните фактори, които ни отличават и образуват, са храна, обучение, местоживеене, вяра, език, опазване на здравето. Макар да се разделяме на голям брой националности, да приказваме разнообразни езици и да изповядваме разнообразни религии, надълбоко в себе си се борим за едно и също – задоволително храна и вода, умерено и несъмнено място за живеене, здравословен и благополучен живот.
Някои от най-интересните и по-малко познати нации, за които ще прочетете в енциклопедията „ Народи и земи “, са следните:
• ОТАВАЛЕНИ: те са потомствени търговци и са измежду преуспяващите групи на радикално южноамериканско население и притеглят посетителите със своя пазар от стотици години. Говорят кечуа – един от езиците на инките, и доста от обичаите и ритуалите им водят корените си точно от тази антична просвета. По-късно са повлияни от испанските колонисти, които се възползвали от обичайните им занаяти и тъкачески умения.
• ЯНОМАМИ: те са пазителите на джунглата и живеят от хиляди години по поречието на Амазонка, като се препитават с лов и лов на риба и дребно земеделие. Бъдещето им обаче е застрашено, защото в териториите им на обитание е намерено злато през 70-те години на ХХ в. и златотърсачите им донасят голям брой инфекциозни заболявания.
• ХУЛИ: племето ругатни населява централните планини на Папуа Нова Гвинея. Обикновено боядисват лицата си с охра и носят пера и перуки в чест на една от птиците, които почитат. Заради грижите по косите и перуките си постоянно мъжете спят с неловко подпрени глави, с цел да не смачкат формата й.

• САМОАНЦИ: двете неща, с които са най-известни, са танците и татуировките. Танците е аспект на културата им, останал съвсем неизменен след контакта със западната цивилизация. Татуировките по традиция се вършат с глигански зъб, потънал в мастило от пепел. На татуирания се пеят песни, с цел да го разсеят. Готовата татуировка се натрива с кокосово масло. Традиционните татуировки се вършат със седмици, само че през днешния ден се употребяват бързи и модерни способи. Мъжките татуировки са от коляното нагоре до долната част на гърба и корема. Женските са към китките и над коляното.
• МАОРИ: те са първите заселници на Нова Зеландия от края на 13. век. Културата на маорите е към момента мощна, въпреки мнозина да водят западен метод на живот. Новозеландският тим по ръгби извършва придвижвания от маорския обреден танц хака преди началото на мачовете, с което го прави известен по света. Хака по традиция се извършва при започване на военни дейности, с цел да сплоти хората и да им вдъхне храброст.

• „ Речните хора “ от р. Сепик, Нова Гвинея – народът на Среден Сепик е прочут със своите изкуства и дърворезба. Духовните постройки са цялостни с маски на техни прародители, митични същества и духове на природата. Маските имат комплициран смисъл и разнообразно духовно приложение. Някои от тях са с изплезени езици, което е знак за експанзия към враговете на клана.
Любопитни обстоятелства:
• Антарктида е единствената територия, която не е владеене на никоя страна. Претенции към нея са предявявали Австралия, Аржентина, Британия, Чили, Франция, Нова Зеландия и Норвегия, само че през 1961 година 53 страни подписват Договор за Антарктида, според който никоя страна не може да има този континент. Днес там има единствено научни бази.
• Най-голямата страна е Русия – 17 098 242 км2.
• Най-малката страна е Ватикана – 0,44 км2.
• Най-разпространеният език е китайски мандарин, говорен от 918 млн. души.
• Градът е с най-многобройно население е Токио – 37 млн. души в целия метрополитен.
• Островът с най-многобройно население е Ява – 141 млн. души.
• В света съществуват към 6000 говорими езика. Най-използваните са китайски, британски, хинди и испански.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР