Детска гривна от 11-12 век, керамични фрагменти от ранно желязната

...
Детска гривна от 11-12 век, керамични фрагменти от ранно желязната
Коментари Харесай

Гривна на дете от 11-12 в. е сред най-интересните находки от разкопки на Момчиловата крепост

Детска гривна от 11-12 век, керамични фрагменти от ранно желязната ера, монети от първата половина на 13 в. са измежду находките от завършилите следващи разкопки на Момчиловата цитадела край с. Градът, общ. Смолян. Резултатите и находките от археологическото изследване бяха показани през днешния ден от проф. доктор Маргарита Ваклинова, теоретичен съветник и доктор Николай Бояджиев, теоретичен началник на разкопките.

Според археолозите находките демонстрират всички столетия, пластове от които са открити на крепостта.

"Това е място, което има огромно значение, тъй като е част от огромната охранителна верига за задачите Балкани ", акцентира проф. Маргарита Ваклинова.

Според нея тук се крият доста секрети на цялостното исторически развиване на Балканите. През Централните Родопи минава огромната линия, която разделя територията в културно отношение, разделя територията на Балканите на две елементи, уточни научният съветник на разкопките.

По думите й археологическите изследвания на крепостта разкриват "колко доста и разнообразни неща, решаващи за културното развиване на Балканите и Европа се случват на тази територия ".

Проф. Ваклинова съобщи, че преди години при разкопки на Момчиловата цитадела е намерено единственото доказателство, че от тук са минавали Римските легиони. Намерените артефакти от завършилите през септември следващи разкопки проф. Ваклинова дефинира като доста значими находки, които дават парченце история.

При изследванията са изследвани културни напластявания, достигащи 1.6 метра дълбочина. Ясно е откроен слой, свидетелстващ за опожаряване на крепостта от 11-12 в. Енеолитна каменна тесличка и част от каменно сечиво, керамични фрагменти от ранно желязната ера, дамаджана от 5-6 век са част от откритите от археолози реликви от другите исторически пластове. Открити са голям брой предмети, които демонстрират, че с изключение на военна цитадела, тя е изпълнявала и функционалността на леговище за популацията при положение на военна заплаха. Като най-ценна находка доктор Николай Бояджиев дефинира детска гривна, датирана към 11-12 в. Единият завършек на гривната приключва като стилизирана змийска глава, а вторият е сплеснат и има щампа, за която се допуска, че е изображение на Богородица Оранта.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР