Децата често чуват една и съща препоръка - "Яж зеленчуци,

...
Децата често чуват една и съща препоръка - "Яж зеленчуци,
Коментари Харесай

Здравословното хранене ни прави по-щастливи

Децата постоянно чуват една и съща рекомендация - "Яж зеленчуци, с цел да пораснеш огромен и мощен ". Но здравословното хранене може да ни направи също по-щастливи, сочат резултатите от австралийско проучване, представени от Юнайтед прес интеренешънъл.

То обхванало 76 студенти на възраст сред 17 и 35 години, които не се хранят здравословно и имат умерени до мощни признаци на меланхолия.

Участниците, които минали от нездравословно към здравословно хранене, няколко седмици по-късно уверили, че са по-малко тревожни и в по-добро въодушевление. "Съществуват доказателства, че хранителният режим, включващ огромно количество модифицирани храни, усилва риска от меланхолия ", съобщи ръководителката на проучването Хедър Франсис от университета Маккуори в Сидни.

В началото на проучването всички участници декларирали, че употребяват модифицирани храни, артикули, съдържащи захар и наситени мазнини. Участниците уверили също, че предходната седмица били унили, по-малко способни да изпитат наслаждение и по-немотивирани.

Половината от тях били подтикнати да прибавят плодове, зеленчуци, риба и зехтин към хранителния си режим и да понижат потреблението на модифицирани храни. Останалите не получили никакви указания и траяли да се придържат към постоянния си хранителен режим. Три седмици по-късно тези, които се хранели здравословно, установили, че са в доста по-добро въодушевление, не са депресирани и са по-малко тревожни спрямо участниците, които не са трансформирали храненето си.

Резултатите от проучването са оповестени в PLoS One.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР