Деца ще рисуват картини на големия български художник Златю Бояджиев

...
Деца ще рисуват картини на големия български художник Златю Бояджиев
Коментари Харесай

Деца ще рисуват картини на големия български художник Златю Бояджиев

Деца ще рисуват картини на огромния български художник Златю Бояджиев по време на годишен пленер в Пловдив. Това оповестиха за Радио „ Фокус “ – Пловдив уредниците на проявата от изложба „ Златю Бояджиев “ в града. Пленерът ще се организира на 19 август за времето от 11:00 до 13:00 часа.
„ Той се организира всяка година, като децата се срещат с биографията и творчеството на Златю Бояджиев. Те имат опцията да творят от оригинали “, обясниха уредниците.
Златю Бояджиев е роден на 22 октомври 1903 година в Брезово. Завършва живопис в Художествената академия в София. Неговото творчество обгръща два съществени интервала, разграничени от тежък инсулт през 1951 година, когато се сковава дясната му половина. След няколко години Бояджиев стартира да рисува с лявата ръка. Първият интервал се отличава с неокласически жанр при композирането на подиуми със сюжети от селския обичай.
При втория интервал стилът на художника се трансформира радикално по посока на гротесковата изразност. Той включва десетки фигури и експресивна цветност в композициите си. Златю Бояджиев е провел независими изложения в София и Пловдив.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР