Детайлно се запознах с проектобюджета на министъра на финансите и

...
Детайлно се запознах с проектобюджета на министъра на финансите и
Коментари Харесай

Проф. Гарабед Минасян: Това, което чухме от министъра на финансите, беше пародия на макроикономическо управление

Детайлно се срещнах с проектобюджета на министъра на финансите и моето мнение е, че това, което чухме, беше чиста подигравка на макроикономическо ръководство. Това сподели проф. Гарабед Минасян, икономист от Института за стопански проучвания към Българска академия на науките и някогашен подуправител на Българска народна банка, по Радио " Фокус " по отношение на вчерашния брифинг на Министерството на финансите. 

" Когато се вършат такива изказвания и се оферират такива решения, общо взето на макроикономическо ниво, нещо, което визира изобщо цялата страна и всички жители, всичко това би трябвало да бъде съпроводено от съответен разбор. Да се покаже какво е било до момента, по какъв метод ограниченията, които са подхванати, са дали резултат или не са дали резултат, по какъв метод и по какъв начин се променят обособените индикатори, дали това е хубаво, или не е хубаво, и в резултат на това да се плануват избрани решения, които да подсилят вероятно позитивните резултати и да подтиснат вероятно отрицателните резултати. Нищо такова няма ", изясни Минасян. 

Според него служебното държавно управление е подхванало голям брой ограничения по време на ръководството си, които са били противоречиви. Той счита, че единственото, което са създали е да показват интензивност. 

" Чули-недочули, разбрали-недоразбрали, оценили-недооценили, значимото е някак си да се показва интензивност, да не се стои със скръстени ръце, ей по този начин, да създадат нещо просто по този начин, с цел да могат да отчетат по-късно някаква активност. Няма никаква дума за оценка на резултата от подхванатите от самите тях ограничения предходната година. А те не бяха дребни, бяха доста противоречиви и все пак бяха подхванати от тях. Нито за данъчната система – трансформират се данъчни ставки, по-късно тези данъчни ставки още веднъж се връщат, предлага се да се върнат още веднъж на старите нива ", сподели още проф. Минасян.

Той изясни, че не се обръща внимание нито на данъчната система на страната, нито за капиталите, които по думите му " изтичат " в чужбина. 

" Нищо не се приказва за данъчната система въобще – дали и до каква степен данъчната система спомага за ускорение на икономическата динамичност или за въвеждането на обществена правдивост, към по-голяма обществена правдивост.

" Нищо не се приказва за колосалното приключване на локални капитали в чужбина и по какъв метод те влияят върху вътрешното икономическо развиване. Дали и по някакъв метод този отрицателен резултат може да се потисне и да се употребяват тези наши лични български капитали, които се употребяват тук, вътре в страната, за развиването на нашата лична страна ", сподели проф. Минасян.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР