Десните удържаха властта в Шлезвиг-ХолщайнСоциалдемократите останаха трети, изпреварени от Зелените“Алтернатива

...
Десните удържаха властта в Шлезвиг-ХолщайнСоциалдемократите останаха трети, изпреварени от Зелените“Алтернатива
Коментари Харесай

Изборна загуба за партията на Шолц

Десните удържаха властта в Шлезвиг-Холщайн

Социалдемократите останаха трети, изпреварени от Зелените

“Алтернатива за Германия” не мина 5-процентната преграда

Социалдемократите на немския канцлер Олаф Шолц понесоха съкрушително проваляне на изборите в провинция Шлезвиг-Холщайн. Те останаха на трето място, надалеч зад консерваторите и зелените, съобщи Агенция Франс Прес.

Християндемократическият съюз (ХДС), ръководен преди от някогашната канцлерка Ангела Меркел, който е ръководеща мощ в тази провинция, победи със извоювани сред 41 и 43 % от гласовете, демонстрират екзитполове след извършените в неделя избори. Това е с 9-11 процентни пункта повече от резултата им на предходните избори през 2017 година.

“Съюз 90/Зелени” се класира на втора позиция със 17-19,5 на 100 в тази северна провинция, родом от която е вицеканцлерът и министър на стопанската система и климата Роберт Хабек.

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на Шолц получи поддръжката на сред 15,5 и 16 на 100 от гласоподавателите. Формацията загуби 12 процентни пункта от резултата си преди пет години.

Свободната демократическа партия - сътрудник в ръководещата трипартийна коалиция в Берлин на социалдемократите и зелените, печели 7% от гласовете.

Друга значима вест от вота е неуспехът на крайнодясната “Алтернатива за Германия” (АзГ). Сега тя не съумя да премине 5-процентната преграда за влизане в Народното събрание на провинцията, като завоюва 4,4%. Централният съвет на евреите в Германия приветства новината. “Фактът, че АзГ повече няма да е показана в Народното събрание на провинция Шлезвиг-Холщайн, е една от най-хубавите вести от вчерашния избирателен ден”, акцентира в изказване ръководителят на Съвета Йозеф Шустер.

След основаването си през 2013 година АзГ последователно влезе в парламентите на всичките немски провинции. На вота в неделя тя за пръв път отпадна от районен парламент.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР