Десислава Неделчева е позната като автор на две стихосбирки и

...
Десислава Неделчева е позната като автор на две стихосбирки и
Коментари Харесай

Десислава Неделчева издаде първи роман

Десислава Неделчева е позната като създател на две стихосбирки и доста литературнокритически публикации в разнообразни издания, само че в този момент тя издаде своя първи разказ „ Черните обувки “. Роман, който споделя за времето на социализма през очите на едно подрастващо момиче. Написана е с особена отдалеченост и откъснатост, въпреки да излиза наяве, че значително е автобиографичен. Формата на дневник, полудокументалността и съответните имена на действителни хора, смесени с фикционални моменти, истинските решения на обособените глави, споени в едно цяло, прави книгата необикновена и динамична. 

„ Тази книга е като айсберг, написа редакторът Чавдар Ценов – на повърхността, т.е. изказаното в нея е доста по-малката част. Далеч по-голяма е частта на премълчаното, задрасканото, отхвърленото. А премълчаното от време на време е премълчаване, различен път е давност. Забравата – един път заради незначителност, различен път заради травматична свръхважност. “ 

Вероятно доста биха разпознали своето социалистическо детство и ранна младост, тогавашния живот на родителите си, на дядовците и бабите си. И ще усетят безусловно по какъв начин кожата настръхва, а страниците връщат към клаустрофобията на това общество и време. 

Любопитно е по какъв начин новите генерации биха прочели и разбрали „ Черните обувки “ и по какъв начин книгата би им въздействала. Премиерата на романа е на 16 ноември в Институт Лист София с присъединяване на Десислава Неделчева. Книгата ще показват литераторът Юлиан Жилиев и писателят Чавдар Ценов.

Чуйте Десислава Неделчева.
Снимка 9 изд. Ерго
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР