Десислава Любенова е доктор по социална медицина и организация на

...
Десислава Любенова е доктор по социална медицина и организация на
Коментари Харесай

Криосауната лекува и тонизира

Десислава Любенова е лекар по обществена медицина и организация на опазването на здравето и фармацията към Медицинския университет в София. Тя е основател и ръководещ шеф на първата по рода си у нас профилирана болница за минимално инвазивно лекуване на гръбначните болести – „ СБАЛ-Гръбначен център “ АД


Десислава Любенова

- Какво съставлява криотерапията, госпожо Любенова? - Криотерапията е излагане на тялото за малко на рисково ниски температури - от  -130 до -170 градуса по Целзий. Заради дребното време (от 1 до 3 минути) температурата вътре в тялото остава непроменена, а на кожата не може да падне под 5 градуса. Така се предотвратява измръзването. Суперниските температури са извънредно ефикасен метод да се задействат механизмите на тялото да се самолекува. Криотерапията засилва естествените защитни механизми на организма и по тази причина е изцяло безвредна. След първата процедура тялото се нагажда и стартира да си търси идната, тъй като му е хубаво. Студеният въздух се усеща доста по-комфортно от студената вана, тъй като при рисково ниски температури на въздуха няма влага. Като бонус студът подтиква отделянето на ендорфин – хормон на щастието.

- Как се употребява криосауната? - В камерата се влиза гол, единствено по гащета, само че се обуват специфични чорапи. Главата остава извън. Не би трябвало да има железни предмети по тялото, само че вътрешни железни импланти не са спънка. - Какви са здравните резултати?- Криотерапията нацяло тяло предизвика мощен противовъзпалителен резултат и облекчава болката. Има удивително позитивно въздействие при дискови хернии и болки в крайниците. Дава доста положителни резултати при възобновяване на счупвания и разнообразни контузии, ревматологични и неврологични болести. Подходяща е за всевъзможни ставни, костни болки, при кожни болести като дерматити и псориазис. Препоръчва се за следоперативна рехабилитация. Криотерапията кара всички системи в тялото да работят със своя цялостен потенциал.  Охлажда външния пласт на кожата на не повече от 0,5 мм дълбочина, което оказва помощ да се форсира метаболизмът, за понижаване на напрежението и умората. Подобрява съня и укрепва имунната система. Процедурата гори към 600 kcal, а посредством събаряне на тежестта поддържа добра форма. Има и доста добър резултат върху кожата. Отразява се удобно на спортуващите. Криотерапията нацяло тяло по света се е трансформирала в мощен инструмент при тренировки и възпаления за възобновяване на спортисти и фенове. След интензивна подготовка тя оказва помощ за възобновяване на силите и предотвратява мускулната тресчица. Използва се за лекуване на спортни контузии поради резултата да потиска болката, при отоци и сковавания. Много известни спортисти се подлагат на криотерапия след тежки тренировки и надпревари - да вземем за пример Григор Димитров и Кристиано Роналдо имат лични такива.

- Има ли противопоказания? - Не е подобаваща за деца под 7 г.  Не би трябвало да се ползва при напреднал етап на онкозаболявания, при хипертония от II и III степен; при прекаран инсулт, дейна туберкулоза, хронични сърдечни болести и сърдечна непълнота, при самостоятелна нетърпимост към студа. Също и при дейна зараза. Въобще не е целесъобразна при болести в дейна фаза. 

- Защо болница „ Гръбначен център “ реши да направи тази инвестиция?- Защото е естествено допълнение към някои от методите за лекуване. Нашата цел е в оптималната степен да използваме неинвазивни способи на лекуване. А там, където е належащо използване на някоя от нашите оперативни процедури, криосауната е добър следоперативен асистент при възобновяване, както и за повишение на техния резултат. Криосауната може да се употребява и отвън предмета на активност на болничното заведение и да е асистент в редица случаи като: усилване на имунната система, лекуване на болката, възобновяване при ревматологични болести като ревматизъм, ревматоиден артрит и подагра, бързо възобновяване при контузии и счупвания, болести на нервната система – множествена склероза, мигрена и паркинсон,  има добър резултат при нарушавания на мозъчното кръвообращение, намалява равнищата на кръвната захар при диабетици, въздейства позитивно при астма, заболявания на кожата, алергии, невродермити, има разкрасяващ резултат и други

- Как е добре да се ползват процедурите и каква е цената?- Добре е да се създадат най-малко 10 процедури през 1 до 3 дни. Те не се поемат от здравната каса. Една процедура коства 50 лева, а за пакет от 10 процедури цената е 300 лева Записва се час.

ЗА КОНТАКТ: [email protected] 02/9170 950; 02/ 9170 961; 0889 797 794

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР