Деси ВЕЛЕВАДепутатите успяха да свършат добро дело в самия край

...
Деси ВЕЛЕВАДепутатите успяха да свършат добро дело в самия край
Коментари Харесай

Стига експерименти!

Деси ВЕЛЕВА
Депутатите съумяха да свършат положително дело в самия завършек на късия си мандат - да гласоподават предлагането на Българска социалистическа партия учебниците да станат безвъзмездни за всички възпитаници. Логично е, че предлагането пристигна от левицата, за която цели постоянно са били и остават просветителната и обществената сфера.
Няма значение какви са тълкуванията - дали е избирателен ход, дали е трябвало да се одобрят за всички фамилии или единствено за бедните, дали няма по-спешни потребности и пренасочване на финанси. Факт е, че на всички деца ще им бъде даден късмет да получат по-достъпно образование, да развият капацитета си, да стоят оптимално дълго в просветителната система.
Това " гратис ", което за някои не съществува в актуалния свят, ще се върне десетократно след години. Инвестицията в образованието в никакъв случай не е изгубена, даже когато не е изпълнена на 100 %. Равен достъп до обучение заслужават всички българчета и това беше идната закономерна стъпка в вярната посока.
Но учебникът не е просто книга, а на първо място е наличие. Затова в този момент на дневен ред идва проверката на написаното сред кориците. Ресорното ведомство, синдикати и главно учителите би трябвало да седнат на една маса и да създадат огромен и изчерпателен обзор на образователното наличие.

Малко ли е, доста ли е, налично ли е или отблъсква учениците.
Очеизвадно е, че от учебно заведение излизат от ден на ден необразовани деца. Което в огромна степен се дължи и на несъответстващо селекциониран и показан образователен материал. Учителите се борят с него, само че постоянно борбите са неравни, а резултатът от тях четем и проучваме на национални външни оценения, матури, надпревари. А неотдавна и от училищен телевизионни викторини.
Процесът на пренареждане и видоизменение на цялата система и в частност - на учебниците, несъмнено ще докара до доста разногласия. Но от тях ще се роди истината, а не от пасивността и от търпението.
За какво другояче са им на учениците такива учебници, в които да не могат да открият това, което им е нужно, което самите те търсят и ще им помогне да станат сполучливи експерти? Учебниците не са предопределени за служителите, не са място за прославяне на авторово пустославие и доказване на величието на известни и незнайни специалисти. Затова наличието им е по-важно от графичното оформление, от шарените илюстрации, от гланцовата хартия.
Време е да спрем да трансформираме страниците на учебниците в полесражение на една или друга идеология. Или в приложение на проба-грешка. Стига толкоз опити!
 >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР