Десетокласничката Любомира Димитрова от СУ Николай Катранов в Свищов се

...
Десетокласничката Любомира Димитрова от СУ Николай Катранов в Свищов се
Коментари Харесай

Българска ученичка спечели медал на олимпиада по математика в Тайланд

Десетокласничката Любомира Димитрова от СУ „ Николай Катранов ” в Свищов се завърна преди дни от Банкок, Тайланд, където завоюва бронзов орден във финала на Тайландската интернационална олимпиада - възрастова група X-XII клас.

Във финала участваха 1200 състезатели в разнообразни възрастови групи, спечелили орден в квалификационния кръг на олимпиадата. Постижението на Любомира е впечатляващо, защото тя се състезава в последната възрастова група - Senior Secondary (X-XII клас), без значение, че е един от най-малките участници в нея и един от малцината, които не са възпитаници в математически гимназии.

Задачите били извънредно тежки. Любомира трябвало да се оправи с 30 задания в 5 области - логическо мислене, алгебра, доктрина на числата, геометрия и комбинаторика. Всички задания на британски език и с време за решение едвам 120 минути.

Българската ученичка била особено поканена от водещите да закрие церемонията по награждаването, произнасяйки благодарствена тирада от името на всички състезатели към уредниците на олимпиадата.

В момента Любомира се приготвя за присъединяване във финала на Международния конкурс по математика и планиране MITE, който ще се организира в Москва през април. 

Източник: Дарик

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР