Десетмесечният срок за утилизацията на взривоопасния химикал дихлоретан, който се

...
Десетмесечният срок за утилизацията на взривоопасния химикал дихлоретан, който се
Коментари Харесай

От сряда започва обезвреждането на трихлоретановата "бомба" в "Полимери"

Десетмесечният период за утилизацията на взривоопасния химикал дихлоретан, който се съхранява на територията на тогавашния цех " Полимери " в Девня стартира да тече от сряда. Това съобщи регионалният шеф на Варненска област Стоян Пасев, който дружно с премиера Бойко Борисов през днешния ден посети площадката, на която се съхранява химикалът.

Процесът по утилизацията ще бъде осъществен във Франция, за което в края на предишния месец държавното управление отпусна над 14.4 млн. лева Сумата би трябвало да покрие и разноските по премахване на непосредствената опасност от гърмеж при безотговорно рязане на скрап на територията на " Полимери ".

Пасев изясни още, че по-голямата част от трихлоретана, който сега се съхранява в компрометирани цистерни на територията на завода е бил създаден след приватизацията му. Въпреки това в този момент унищожаването на химикала е останало

ангажимент на страната

което съгласно Пасев било необяснимо в случай, че в " Полимери " е имало система за утилизация, която е била продадена в Румъния без въобще да е работила.

Теренът на " Полимери " от близо 1.3 хиляди дка. бе платен от пловдивското сдружение " Хъс ", което се занимава с производството на метал от скрап. С парите от договорката, съгласно Пасев, щели да бъдат задоволени исковете на част от кредиторите на сдружението, което до банкрута си е натрупало отговорности от над 20 млн. лева

Преименуваното и приватизирано през 1998 година сдружение " Полимери "

агонизира към този момент деветнадесет години

През есента на 2011 година без позволение на общото заседание на " Полимери " част от постройките, призводствените съоръжения и машини на компанията на обща стойност към 25 млн. лева са трансферирани в ново сдружение - " Полимери инвест ", благосъстоятелност на Николай Банев и брачната половинка му Евгения. До 7 септември 2011 година негов мажоритарен притежател на компанията е общественото сдружение " Полимери ". Баневи обаче апортират в новата компания и други свои активи, като по този метод получават мажоритарния надзор върху нея.

По това време Евгения Банева изяснява, че задачата на интервенцията е в Девня да бъде построен нов цех за сода каустик. Тя даже оповестява, че за тази цел е обезпечена инвестиция от над 100 млн. евро. Само година по-късно излиза наяве, че

 Останките на
© Спас Спасов

Останките на " Полимери "

" Полимери " умира

защото е систематично източвана. Според публично съобщаваната информация през 2011 година непозволено присвоените средства са на стойност над 124 хиляди лева, а единствено година по-късно оповестената сума е към този момент 1.5 млн. лева Като отговорни за предизвестената гибел на " Полимери " са посочени " правоохранителните органи и институциите ", които бездействат, вместо да вземат ограничения за попречване на кражбите, парите, от които са прехвърляни в частната компания на Николай и Евгения Баневи.

Според Румен Дяков, инженер от екипа на синдика на " Полимери ", по този начин е била готова " тактиката за декапитализация на компанията, преди тя да бъде фалирана ". " Изпълнението на проекта стартира през юли 2012 година, изясни той преди време за " Капитал ". На тази дата 168 здания и уреди, благосъстоятелност на " Полимери ", са апортирани в " Полимери инвест ". Веднага по-късно те са заличени от кадастралните и имотните регистри, с цел да бъдат готови за срутване ", счита Дяков.

Сега множеството от индустриалните халета фактически към този момент са

съборени и модифицирани

като рециклиран бетон, а инсталациите и металните естакади - нарязани и продадени като скрап.
При визитата си в заводя през днешния ден министър председателят Борисов сподели, че новият притежател на " Полимери " на процедура е пристигнал, с цел да нареже завода и да го завърши. " Това е историята на българския преход. Всичко това е разграбено и унищожено, а пък притежателите имат " Мерцедеси-Майбах " и ни дават оценка ", сподели Борисов.

Той добави, че е разговарял с основния прокурор Сотир Цацаров и е изискал хората, които са " предизвикали този обеден обир ", да понесат отговорност.

 Цистерните, в които се съхранява взривоопасният трихлоретан
© Спас Спасов

Цистерните, в които се съхранява взривоопасният трихлоретан

На територията на завода сега не престават да се намират и резервоарите с

извънредно рисковия химикал

трихлоретан, като една от тях е в неприятно положение. За превозването и обезвреждането на тежките фракции бе разгласен търг за възлагане на социална поръчка. Той бе извоюван от консорциума " Ви Пи Инд-Еко " с оферта от 12 млн. лева без Данък добавена стойност. Резултатите от състезанието обаче бяха обжалвани, което забави процедурата по неутрализиране.

Последната огромна повреда с трихлоретан в " Полимери " се случи през далечната 1986 година По това време той е произвеждал хлор, винил и поливинилхлорид, като най-новата и съвременна мощ в девненския химически комплекс. В разследване на гърмеж заводът е съвсем опустошен. Ударната вълна от детонацията е усетена чак във Варна. На 20 км от мястото на гърмежа е регистриран трус от 3 степен по скалата на Рихтер. Загиват 20 души, а ранените са няколко десетки.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР