Десетки шофьори водят дела срещу Пътна полиция за това, че

...
Десетки шофьори водят дела срещу Пътна полиция за това, че
Коментари Харесай

Казус: Отмениха глоба за превишена скорост заради полицаи скрити в храстите

Десетки водачи водят каузи против Пътна полиция за това, че са били глобени след снимане с камери за превишена скорост, които не са били сложени регламентирано на пътя. Мнозинството от жалбите се основават на заповедта от 18 юни 2021 година, с която разпорежда автоматизираните механически средства и системи да бъдат забележими за останалите участници в придвижването, написа " Телеграф ".

Мнозинството от делата по този проблем към момента са висящи, защото заповедта е относително нова и жалбите са пускани след издаването и от министъра на вътрешните работи.

Заповед

Заповедта е издадена на 18 юни 2021 година от министъра на вътрешните работи и безусловно гласи катаджиите да не се крият зад, пред и към шубраци и други обекти, които пречат на останалите участници в придвижването да ги виждат от надалеч. Също по този начин в нея е посочено, че камерите за скорост би трябвало да се слагат тук-там с централизация на пътнотранспортни катастрофи. Тези два съставния елемент обаче постоянно не се съблюдават от униформените и стават атакуеми в съда.

Контейнер

" Електронният фиш страда от липса на значителен атрибут по смисъла на член 189, алинея 4 от ЗДвП, а точно надеждна индивидуализация на мястото на осъществяване и снимане на нарушаването “, показва в претекстовете си арбитър от Пловдивския областен съд в свое решение от юни 2022 година, с което анулира фиш за 600 лв. – санкция за нарушаване от 109 км/ч при ограничаване от 50 км/ч.

В друго свое решение арбитър от Хасково отбелязва в претекстовете си следното:

" Точното място на снимане на нарушаването е значителен детайл от индивидуализацията на нарушаването, най-малкото с оглед преценка въпросният пътен сектор дали попада в зоната на деяние на пътен знак В26 “. Подобен проблем има и по дело в Монтана. Жалбоподателят е отбелязал следното. " Патрулът на КАТ бе спрял в равнища край пътя и не се виждаше. Самата камера ARH CAM S1 беше скрита до резервоар за боклук и по този метод не бе забележима за движещите се по основен път II-81 ", се показва жалбата от водач на микробус, който е бил глобен за превишаване на скоростта с 32 км/ч над ограничаването в сектора от 80 км/ч.

Сбъркано

Прави усещане, че множеството каузи против електронните фишове падат по-трудно в съда. Има обаче една малка врата, която ловко се употребява от юристите. Това е съставянето на протокола от катаджиите след привършване на работата с камерата, ситуирана за снимане на извършители на скоростните режими. Често посоченото в него е сбъркано. Униформените са длъжни да попълнят протокол, в който разказват с безспорна акуратност разположението на мобилното автоматизирано техническо средство и система (АТСС), зоната за засичане, часа и времето на деяние и така нататък

Тук постоянно катаджиите бъркат данните, координатите не са точни, а не са и малко случаите на непопълнени протоколи. Все учредения за отпадането на електронния фиш, даже и да е направен напълно по посочените в чл.189, ал.4, изр.2 ЗДвП реквизити.

Близо 44 000 извършители на скоростните режими са снимали камерите на КАТ единствено за седмица сред 16 и 22 септември. Това регистрира статистиката за обичайна акция на Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL в рамките на Дните на сигурността на пътя. Броят на сниманите отвън обитаемоте места и тези в градовете е съвсем разграничен по равно. Най-много нарушавания са снимани в София, Пловдив и Бургас, демонстрират данните.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР