Десетки милиони левове са изтекли в частни фирми, извършващи дезинфекция

...
Десетки милиони левове са изтекли в частни фирми, извършващи дезинфекция
Коментари Харесай

Комисията по ревизията изслушва изпълнителната власт за „златния гьол“

Десетки милиони левове са изтекли в частни компании, извършващи стерилизация и хигиеничен надзор по граничните пунктове с Турция. Това беше доказано на днешното съвещание на краткотрайната комисия по проверката на предходни ръководства.

Казусът с така наречен златен мочур на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ бе главната тематика на съвещанието на комисията на Мая Манолова. Тя изслушва представители на изпълнителната власт по сигнал, обвързван нарушавания при реализирането на фитосанитарен надзор и подписаните контракти за стерилизация по граничните пунктове „ Капитан Андреево “ и „ Лесово “.

Според ръководителя на комисията Мая Манолова липсва информация по какъв начин е подписан договорът с частната компания, осъществяваща тези действия, и дали е извършена процедура за социална поръчка.

„ Наистина е реалност, че последният ден от първия кабинет на Борисов е подписан този контракт и от този момент до момента 30 милиона са приходите единствено от „ златния мочур “. Всъщност от лабораторията за надзор на плодове и зеленчуци се печели дори повече “.

Манолова сподели още, че е „ забавно по какъв начин се образува такса „ Разтоварване “ и от тези 350 лв. за лабораторно проучване каква част влиза в държавния бюджет “.

„ Не по-малко притеснително е, че всичко това се случва на външна граница на Европейски Съюз “, добави тя.

Служебният финансов министър Асен Василев съобщи, че има контракт, с който Българската организация за сигурност на храните (БАБХ) разпорежда тази активност на частната компания. Но при направената инспекция е открита серия от данъчни нарушавания.

„ Фирма Пи Еф Си се оказа в челото на листата с касови наличия с над 30 милиона лв., по документи. Парите към момента не са предоставени за обзор и броене. В хода на инспекцията са открити серия от данъчни нарушавания, в резултат на което са наложени обезпечителни ограничения “, сподели министър Василев.

Той изясни, че „ обезпечителните ограничения се реализират, като безусловно всеки ден, включително и през вчерашния ден, и през днешния ден, и по този начин нататък, отиват сътрудници от Национална агенция за приходите дружно с сътрудници от Министерство на вътрешните работи и събират съответното поръчителство от оборотите на компанията за деня “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР