Десетки милиони левове продължават да се източват от дърводобива в

...
Десетки милиони левове продължават да се източват от дърводобива в
Коментари Харесай

Дунчев от Промяната пак громи БСП: Десетки милиони се точат през дърводобива

Десетки милиони левове не престават да се източват от дърводобива в България, който на процедура е монополизиран от няколко огромни компании. До този извод стига някогашният началник на Агенцията по горите и сегашен народен представител от " Продължаваме промяната " Александър Дунчев в собствен отчет, с който упорства министърът на земеделието да бъде изслушан в Народното събрание.

В детайлното изследване на Дунчев са оценени 800 тръжни процедури за рандеман и продажба на дървесина в 20 родопски стопанства, както и 100 тръжни процедури за дълготрайни контракти за рандеман и продажба на дървесина в цяла България. " По сигнал на горскопромишлени компании от Ракитово, Тетевен, Сърница, Сатовча и други обитаеми места бяха тествани и открити дългогодишни огромни схеми за нарушение на свободната конкуренция, водещи евентуално до източването на десетки милиони лв. годишно от държавни горски и ловни стопанства ", оповестява някогашният началник на ИАГ, представен от " Сега ".

Дунчев отбелязва, че за въпросните схеми в земеделското министерство от разнообразни компании през годините са подавани редица сигнали. Директорите на държавните предприятия също са сезирали министерството. Последният сигнал е подписан от над 30 компании през лятото на 2021 година, само че към днешна дата не са подхванати стъпки за ограничение на порочните практики. В същото време, с повишение на търсенето на дървесина през последната година като обновим и климатично безпристрастен запас, и изключително през последния месец заради срутва на износа на дървесина от Украйна поради войната, финансовите вреди за страната не престават да порастват.

Най-големи загуби са за горските стопанства - над 15 милиона лева за последните 3 месеца в Родопите, се генерират посредством превратно използване на наредбите на Закона за горите, според които до 1/3 от дърводобива във всяко стопанство може да се дава на така наречен " локални компании " или " локални търговци ", имащи седалище в съответната община.

Тази наредба има за цел да отбрани локалния занаят, само че заради лимитираната конкуренция тези компании съвсем постоянно се договорят и си разпределят продаваната от стопанствата дървесина, вследствие на което я купуват на начални цени. Те се дефинират от горските стопанства, като при динамичен пазар като сегашния могат да са 1-3 пъти по-ниски от пазарните равнища, написа в отчета.

Ограничаване на конкуренцията се реализира и посредством избор на вида тръжна процедура. Най-лесно се договарят компаниите, когато търговете и състезанията не са електронни, защото само при тях не може да се разбере кои са съперниците, кой наддава или каква е препоръчаната цена. В Европа неслучайно се ползват главно електронни търгове, само че в България по-силните компании постоянно стачкуват против тях, тъй като затрудняват схемите, разяснява Дунчев.

Другата публикувана скица е за продажба на стояща дървесина на корен. Една и съща компания закупува дървесината още преди да бъде отсечена, като персонално я добива и в следствие транспортира до цеховете си. Съгласно наредбата за възлагане на действия в горските територии продажбата на " стояща дървесина на корен " се позволява при санитарни сечи и провалени търгове за рандеман, които следва да са единични случи. " Реално използването на тази порочна процедура надвишава 30% от дърводобива в Родопите и 50% в цяла България, тъй като разрешава повече условия за корупция – избор, който напълно умишлено се прави от шефовете на горски стопанства под натиска на по-големите компании и локалните политици ", написа в изследването си депутатът.

Той се базира на отчет на Агенцията по горите до земеделското министерство от 16 септември 2021 година, който сочи, че при този вид процедури се позволяват двойно повече нарушавания в гората по отношение на случаите на разграничени процедури за рандеман и настрана за продажба на дървесина от склад, защото компаниите постоянно се изкушават да добиват дървесината, която им би трябвало, а не която е маркирана. Нарушенията се узаконяват посредством домаркиране след сечта.

Отделно, защото дърводобивната компания е притежател на добитата дървесина на корен, това основава условия за корупционен напън върху горските чиновници за занижаване на качеството или количеството на дървесината при експедиция и превозване, което е по-трудно в случай че една компания добива и друга компания закупува дървесината. При тази всеобща процедура се нанасят спомагателни скрити вреди за бюджета на горските стопанства.

Третата порочна скица, която Александър Дунчев изяснява, е тази с дълготрайните контракти. Близо 20% от продаваната дървесина в България е обект такива.

" В шестте държавни предприятия през 2022 година има дейни 87 дълготрайни контракти за рандеман и продажба на дървесина, от които загубата за страната за 2022 година е оценена на 17 милиона лв., получена в резултата от разлика сред действителни пазарни цени и административно избраните цени за дървесината ", пресмята депутатът.

В същото време едвам 11 от 87-те контракти са подписани при действителна конкуренция, а при останалите е нямало други позволени участници и надлежно е нямало конкурентни наддавания.

Дунчев показва, че посредством тях не се подкрепят дребни и междинни компании, а най-големите и финансово постоянни дървопреработвателни предприятия като " Свилоза " АД, " Кроношпан България " ЕООД, " Кастамону България " АД, " Монди Стамболийски " ЕАД и други За 2022 година от всички 470 000 пл.м3 продадени или добивани посредством дълготрайни контракти, близо 340 000 пл.м3 (72%) са продадени непосредствено или на фирми-доставчици на 4-те най-големи предприятия.

В случая ограничението на конкуренцията пък става с административен трик. До търга се позволяват само компании, които са декларирали авансово предпочитание за присъединяване. Тъй като няма предварителни разгласи за процедурите за дълготрайни контракти, на процедура шефът на горското стопанството взема решение кои компании да предизвести импровизирано, че ще има подобен търг, с цел да подадат в точния момент заявление, до момента в който останалите компании не схващат за търга и не подават заявление, с което отпадат от изискванията на търга.

Дунчев ползва в отчета си и разбивка на подписаните дълготрайни контракти от шестте горски предприятия. В Северноцентралното държавно дружество има дейни 36 такива контракта, от които едвам 6 са подписани при действителна конкуренция, до момента в който при останалите е нямало други позволени участници. Североизточното държавно дружество пък няма нито един подписан дълготраен контракт от своите 17, за който да е имало повече от един претендент.

Такава е обстановката и в Югоизточното държавно дружество, където и 6-те контракта са били без действителна конкуренция. В Югозападното държавно дружество единствено за 1 от 14 контракти е имало такава. Южноцентралното държавно дружество има дейни 8 дълготрайни контракта за продажба на дървесина. Само за 3 от тях е имало наддаване.

Бившият началник на Агенцията по горите акцентира още в отчета си, че огромните компании с политически подкрепи биват толерирани да правят противозаконни сечи, както и да изоставят, без да довършат дърводобивните обекти след отрязване на наличната и най-ценната дървесина и да зарязват недостъпната и по-малоценната, защото не търпят съществени наказания (3-5% от договора) или горските чиновници ги е боязън да ги глобяват въобще заради мощните политически връзки на тези компании.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР