Десетки кадри и сигнали за брутално полицейско насилие при смазването

...
Десетки кадри и сигнали за брутално полицейско насилие при смазването
Коментари Харесай

Кадри на брутално полицейско насилие опровергават МВР - slava.bg

Десетки фрагменти и сигнали за брутално полицейско принуждение при смазването на Великото национално въстание пред Партийния дом опровергават изказванията на Министерство на вътрешните работи, че дейностите на служителите на реда са били в границите на закона, и то единствено против ултраси и престъпно проявени. Социалните мрежи обаче са цялостни със фотоси и видео на брутални полицейски прояви по отношение на хора, които нямат нищо общо с ултрасите. Ето и свидетелството на репортера на "Сега " за странното държание на зрял мъж измежду ултрасите, които хвърляха бомбички и бутилки.

"Докато отразявах митингите в София, бях заловен от полицията, хвърлен на земята и брутално ритан в главата. Камерата ми беше отнета и ме накараха да заставам с часове с белезници на тротоара. Много пъти се идентифицирах като публицист без резултат. " Това написа във Facebook Димитър Кенаров, който е разгласил публикации в доста западни издания, в това число “Ню Йорк таймс”, “Форин полис”, “Интернешънъл Хералд Трибюн”. Негови текстове са попадали в селекциите с най-хубави американски пътеписи. Самият той е експерт по съветска и американска литература. "Синът ми беше задържан като публицист в Беларус от режима на Лукашенко, само че даже там не е бил толкоз брутално пребит. Само Господ може да ме спре да защитя истината! ", написа отново във Facebook майката на Кенаров.

Асоциацията на европейските публицисти – България също остро осъди противозаконния арест и полицейското принуждение над журналиста и публицист Димитър Кенаров. АЕЖ упорства за цялостно следствие и наказване на всички забъркани и за вдишване на отговорност от страна на управлението на Министерство на вътрешните работи. Организацията споделя в детайли и случая. Кенаров е арестуван късно вечерта на 2 септември. Когато полицейски сили освобождават периметъра пред новата постройка на Народното събрание, Кенаров, който дружно с други свои сътрудници се намира на първа линия и снима, е бил изтласкан до стената на Президентството. Въпреки че е с камера и на маската му има означение PRESS, той е арестуван и влачен през целия площад до стълбите на някогашния Партиен дом. По време на задържането си, той се пробва да се легитимира и по думите му, непрекъснато споделя на задържащите го служители на реда, че е публицист, само че без резултат, описват ооще от АЕЖ. Пред някогашния Партиен дом, до момента в който е на земята, е ритан неведнъж от най-малко двама униформени – множеството удари попадат в региона на главата и лицето, където са и главните контузии. Той крещи, че не може да диша, само че това не стопира грубото слагане на белезници. След това е държан няколко часа на тротоара, по-голямата част от времето с белезници.

През това време той на няколко пъти демонстрира журналистическата си карта и изяснява на всеки чиновник на реда, до който има достъп, че е публицист. Един от чиновниците даже взима картата му и я демонстрира на собствен шеф, само че резултат няма – картата е върната и Кенаров остава на площада. В дребните часове в четвъртък е качен в полицейски микробус, където по думите му, престоява близо час, защото всички районни полицейски ръководства били цялостни, след което е откаран в Пето РПУ, където са му дадени да напише пояснения и сигнален протокол, след което е освободен.

Въпреки че в действителност е арестуван с часове, на Димитър Кенаров не е връчвана заповед за задържане, отхвърлен му е и достъп до юрист. Следите от полицейско принуждение ясно личат на фотографията, която Димитър Кенаров разгласява в профила си в Туитър след освобождението си.

“Министерството на вътрешните работи носи голяма отговорност за случилото се. Асоциацията на европейските публицисти стартира да прави опити да локализира Кенаров още преди среднощ в сряда. Уведомени бяха Пресцентърът на Министерство на вътрешните работи и ръководителите на интервенцията пред някогашния Партиен дом. Въпреки че беше ясно посочено, че става дума за публицист, който е арестуван, до момента в който отразява митингите, представителите на Министерство на вътрешните работи не спомагаха за откриването и освобождението на Кенаров. Освен контузии в региона на лицето и главата, при задържането си Кенаров е останал и без камера, която е била счупена, лежала е на площада и след това изчезнала, до момента в който той е бил с белезници”, споделя АЕЖ.

Кенаров бе единствено един от доста публицисти, които пострадаха по време на баталиите към някогашния Партиен дом. Много журналистически екипи бяха обгазени от полицията, други бяха съзнателно възпрепятствани при осъществяване на отговорностите си.

"Правосъдие за всеки " популяризира стоп фрагменти от фенове на стриймовете за дейностите на полицията в нощта на 2 септември малко преди среднощ. От тях се вижда какъв брой жестоко се третират арестуваните протестиращи, по какъв начин служители на реда са въоръжени с боксовете, рани по главите на протестиращите, сълзотворен газ и разгонването на хората. “Няма да видите фрагменти с задържаните провокатори, от дълго време известни на полицията, само че недокоснати от нея”, пишат от “Правосъдие за всеки”.

Екоактивистът и съпредседател на "Зелено придвижване " Борислав Сандов е различен от задържаните нощес протестиращи. В предаването "12+4 " на БНР той дефинира вчерашния 2 септември като “срамна дата в българската история”. "Властта изведе своите служители на реда като на война с жителите и аз бях една от жертвите на тази война. За благополучие единствено с арест и няколко непозволени ограничения по отношение на мен, без да настоявам, че съм потърпевш съществено физически ", разгласи той.

Сандов изясни, че е бил арестуван пред Българска народна банка - място, за което е имало публично позволение за митинг: “Там полицията беше строила камионетки и нападателни служители на реда, силоваци, които бяха докарани в София през вчерашния ден, с доста нападателно държание, на процедура влизаха към групата протестиращи и отмъкваха, беряха си протестиращи”. По думите му, в килията, в която е бил, е имало задържани, които даже не са били част от митинга. Сандов е на мнение, че служителите на реда при вчерашните митинги са ползвали противозаконни дейности и похвати: Мен особено ме душиха, видях хора, които бяха ритани, настъпвани./…./ От през вчерашния ден се популяризира фотография от европейските Зелени, на която се вижда доста ясно по какъв начин един служител на реда ме е прихванал към врата. На процедура това е забранен способ на задържане и то откакто съм изведен от групата протестиращи”.

След ареста Борислав Сандов изясни, че е бил отведен във Второ РУП в столицата, дружно с други 16 души. Били са оставени в килии, пригодени за двама души и са били арестувани повече от 24 часа, без да има повдигнато обвиняване: “Седем души пренощувахме повече от 24 часа в килия с две места, в извънредно отвратителни условия, в тотално нарушаване на всевъзможни правила и при безусловно никакви ограничения, свързани с изключителната епидемичина конюнктура - никаква стерилизация, скупчване на хора, не носеха маски една огромна част от служителите на реда. Направиха го, с цел да мога аз да го кажа това нещо и вероятно това да уплаши хората да отидат на митинг. Но не. Всички, които нощес бяхме в килията, на процедура се връщаме още по-заредени да продължим с митингите до оставката на тази власт, която се трансформира в тирания ".
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР