Десетки жители на казанлъшкото село Бузовград се събраха на протест

...
Десетки жители на казанлъшкото село Бузовград се събраха на протест
Коментари Харесай

Жители на Бузовград протестираха срещу освобождаването на шофьора, който уби 14-годишно момче

Десетки поданици на казанлъшкото село Бузовград се събраха на митинг в центъра на обитаемото място. Поводът е освобождението под парична гаранция на 57-годишния Димитър Косев, предизвикал тежкия пътен случай на 11 ноември м.г., в който почина 14-годишно момче. Инцидентът е станал на изхода на селото в посока село Розово, където, след приложимост на алкохол и наркотични субстанции, Косев е блъснал детето, стоящо при започване на пътния прием, след което е избягал и е хванат четири часа по-късно в дома си.

На 15 ноември Районният съд в Казанлък дефинира непрекъсната мярка за неотклонение " задържане под стража ", само че при започване на т.г. той беше освободен под парична гаранция.

" Решението на прокуратурата ме изненада доста и считам, че това е втори удар за фамилията на починалото дете. Този човек нито е оказал помощ на детето, бяга, укрива се, а по-късно твърди, че не е схванал какво е направил и това е след приложимост на алкохол и опиати ", разяснява за Българска телеграфна агенция кметът на обитаемото място Мая Берова. По думите и фамилията на детето не е било известено за освобождението на Косев. " Искаме пред нас да застане оня, който е разрешил този човек да се прибере у дома и да живее умерено и считам, че би трябвало да има смяна в закона - не може почтени деца да си отиват, а тези, които нарушават закона да бъдат освобождавани ", сподели още тя.

Исканията на жителите на село Бузовград са обективен правосъден развой и допустимо най-суровото наказване за причинителя. Жители на селото дефинираха решението на прокуратурата като недопустимо. " Искаме бърза, съответна и обективна присъда за индивида, който на 11 ноември лиши почтен детски живот ", разясниха протестиращи и показаха мнение, че сходен случай след приложимост на алкохол и опиати би трябвало да се квалифицира като съзнателно закононарушение и да се санкционира с доживотно отнемане от независимост. Те бяха единомислещи, че са нужни незабавни промени в законодателството.

Жителите на Бузовград ще излязат на центъра на селото и на следващия ден сутринта, приготвя се безмълвен митинг и в 16:30 часа пред постройката на Районния съд в Казанлък.

Протести в Бузовград имаше и през ноември м.г. Тогава настояванията на хората още веднъж бяха за заслужено наказване и за сигурност на придвижването в обитаемото място.

Дни след случая бяха направени пешеходни пътеки в селото, сменени бяха и част от пътните знаци от Община Казанлък, уточни Мая Берова. " Ние настояваме и за още промени. След среща с кмета на общината Галина Стоянова тя се свърза с компания архитект и стартира проектирането на центъра, за да може да се понижава скоростта ", изясни тя и добави, че през селото минава път, който не е общински, и това ще забави процеса, тъй като се изискват спомагателни позволения от Агенция " Пътна инфраструктура ". " Мина и транспортна комисия и има решение за слагане на " легнали служители на реда " и още пътни знаци. Определени са местата за " легналите служители на реда " - ще бъдат сложени три такива на улица " Христо Ботев ", а планът ще включва и осветяване за центъра на селото ", уточни още Берова.

Официално мнение на Окръжна прокуратура и на наблюдаващия прокурор по делото по отношение на решението за освобождение на Димитър Косев под парична гаранция към момента няма.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР