Десетки хора бяха задържани в най-големия град Алмати в Казахстан

...
Десетки хора бяха задържани в най-големия град Алмати в Казахстан
Коментари Харесай

Арестуваха десетки протестиращи на антиправителствени митинги в Казахстан

Десетки хора бяха арестувани в най-големия град Алмати в Казахстан в събота заран по време на първите опозиционни митинги. Правителството разхлаби ограниченията против ковид, което направи допустимо провеждането на митингите при избрани санитарни правила, съобщи Ройтерс.
Поне 30 души са били арестувани в някогашната столица на Казахстан. Протестът се организира на фона на предизвестията на здравните служби за заплаха от разпространяването на вируса по време на всеобщите събирания.
Двете групи, които проведоха съботните митинги - Демократичният избор на Казахстан (ДКК) и Демократическата партия - се оплакаха, че държавните управляващи преследват техни членове. Демократическата партия, съфинансирана от локалния деятел Джанболат Мамай, сега не е записана. "Демократичният избор на Казахстан " и нейният филиал Koshe Partiyasi (Партията на улицата) са избрани като екстремистки групи от казахски съдилища.
Исканията на протестиращите включват цялостно облекчение за длъжниците, наранени от коронавирусната рецесия, и рекултивиране на приватизирана земя. По време на митингите са се чули и претенции против икономическата агресия в богатата на нефт република от страна на прилежащ Китай.
Миналия месец Казахстан одобри нов закон за демонстрациите, за който управляващите обявиха, че привеждат локалното законодателство в сходство с интернационалните стандарти.
Протестите идват година откакто президентът Касъм-Жомарт Токаев завоюва едва оспорван избор, с цел да укрепи позицията си на правоприемник на Нурсултан Назарбаев, който се отдръпна през март предходната година, само че резервира постоянните си позиции, в това число и председателството на ръководещата партия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР