Десетки хиляди: Вучич символизира бандитизма в СърбияДесетки хиляди души се

...
Десетки хиляди: Вучич символизира бандитизма в СърбияДесетки хиляди души се
Коментари Харесай

Десетки хиляди: Вучич символизира бандитизма в Сърбия

Десетки хиляди: Вучич символизира бандитизма в Сърбия
Десетки хиляди души се включиха в антиправителствени митинги нощес в Сърбия. Демонстрацията беше най-многолюдна в столицата Белград. Протестираха в Крагуевац, Пирот и Пожега.

Демонстрантите носеха плакати, на които беше написано: „ Настъпиха вълчи времена “, „ Достатъчно неистини и обещания, пенсионерите са гладни “ и „ Върнете ни пенсиите “. Шествието в Белград стартира обичайно от двора на Философския факултет и мина по улиците на столицата, а полицията спираше придвижването на коли, с цел да обезпечи сигурността на участниците в митинга. Основен девиз на митингите е „ Един от пет милиона “, който се появи след изказването на президента на Сърбия Александър Вучич, че той няма да допусне нелегално взимане на властта, даже и „ протестиращите да бъдат 5 милиона “.

"Вучич символизира операциите, корупцията, унищожаването на свободата, вандализма в страната и пребиването на инакомислещите. Поради всички тези аргументи призоваваме студентите от всички университети в Сърбия да се включат в битката против тиранията на Вучич", обявиха в намерено писмо студентите от Факултета по политически науки.

"В този митинг сме дружно като мислещи хора, които желаят да живеят в демократично общество, а не в общество на комплициран водач. Още при първата крачка имаме конфликт със системата", сподели професор Мария Богданович от Факултета по философия.

"В едно изявление ме попитаха какво ми пречи Вучич. Отговорих, че той нахлу като натрапен посетител в домовете ни, намесва се в нашите диалози, във всекидневието ни. Живеем с неговата глава и придобиваме неговите навици", сподели от своя страна актьорът Марко Шелич-Марчело.

След митинга, деятелите възпламениха факли и оставиха кутии с писма до властта, в които изясняват за какво стачкуват.

Този път към протестиращите се причислиха и производители на малини, недоволни от изкупните цени на продукта им. В шествието участваха и преподаватели от Факултета по политически науки, които желаеха оставката на министъра на образованието Младен Шарчевич.

Протестите в Сърбия се организират към този момент девета поредна седмица. Причината за началото им стана побой, нанесен на един от опозиционерите Борко Стефанович в град Крушевац. Опозицията упрекна държавното управление в основаването на атмосфера на принуждение и прикани своите поддръжници да излязат на улицата. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР