Десетки хиляди унгарци протестираха снощи в Будапеща след президентското помилване

...
Десетки хиляди унгарци протестираха снощи в Будапеща след президентското помилване
Коментари Харесай

Педофилският скандал в Унгария се разраства

Десетки хиляди унгарци стачкуваха нощес в Будапеща след президентското опрощение по дело за полово принуждение над деца, което шокира страната.

Демонстрантите извършиха историческия Площад на героите в столицата в символ на взаимност с жертвите на принуждение, заяви Би Би Си.

Миналата седмица президентката Каталин Новак и двама високопоставени представители на ръководещата партия " Фидес " на министър-председателя Виктор Орбан подадоха оставки поради противоречивото опрощение.

Скандалът се трансформира в най-голямата опасност за ръководството на Орбан, откогато се върна на власт през 2010 година

На 16 декември на Площада на героите се стекоха огромни тълпи за демонстрацията, озаглавена " Там има чудовища ".

Политическите партии бяха помолени да стоят настрани. Демонстрацията бе организирана най-вече от младежи в символ на митинг против малтретирането и пренебрегването на деца и за обществена взаимност.

Правителството на Орбан трансформира фамилните полезности в съществена част от своята политика. Очаква се през днешния ден в речта си за положението на нацията унгарският министър председател да очертае идващите стъпки на държавното управление.

Гневът изригна, откакто имената на 25 души, помилвани от госпожа Новак през април предходната година в границите на визитата на папа Франциск в Унгария, бяха оповестени от унгарските медии.

В листата на наказаните беше и заместник-директорът на детски дом покрай Будапеща, който бе вкаран в пандиза за три години, поради корист с деца в държавното заведение. Той е бил осъден заради прикриване на педофилски дейности на неговия началник.

Същевременно оставка подаде и ръководителят на Унгарската протестантска църка поради абсурда свещеник Золтан Балог. Той разгласи решението си след ексклузивен църковен синод. Балог е доближен на премиера Виктор Орбан.  Според маджарски медии той е лобирал за опрощение на провинилия се в педофилия заместник-директор на детския дом.

Това е третият доближен на Орбан, който подава оставка поради абсурда в границите на седмица. Първо оставката си подаде президентката Каталин Новак, която е помилвала виновника. После оставка подаде и някогашната правосъдна министърка Юдит Варга, за която до неотдавна се говореше, че може да оглави листата на партията на Орбан за евроизборите през юни и чието име бе забъркано в абсурда.

Протестът нощес в унгарската столица бе организиран по апел на културни дейци и на инфлуенсъри. Много от протестиращите обявиха, че са пристигнали на него, с цел да разкритикуват " системата на Орбан ". Това бе невиждана готовност против Орбан за годините, през които той ръководи. Протестиращите споделиха, че са излезли на площада в отбрана на прозрачността, на човешкото достолепие и на жертвите на системата на Орбан.

Самият Орбан резервира безмълвие по абсурда и по тази причина днешната му реч за положението на Унгария се чака с нараснало внимание. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР