Десетки хиляди французи протестираха по улиците на Париж в неделния

...
Десетки хиляди французи протестираха по улиците на Париж в неделния
Коментари Харесай

Хиляди на социален протест в Париж

Десетки хиляди французи стачкуваха по улиците на Париж в неделния следобяд против високите разноски за живот и повдигането на пенсионната възраст. Акцията бе под наслов " Срещу скъпия живот и климатичното безучастие ", предадоха организациите. По-високи заплати и дотации, заледяване на цените на електрическата енергия, въвеждане на налог върху свръхпечалбите, вложение в екологични планове, възстановяване качеството на живота и на изискванията в образователните заведения попадаха в настояванията. Сред уредниците на акцията са лявата " Непокорната Франция " и социалистическата партия, авторитетната Обща конфедерация на труда, още няколко профсъюза и еколози. Според уредниците в митинга са взели участие 140 000 души, полицията оповестява за 30 000. 
За 18 октомври е планувана транспортна стачка, една трета от рейсовете няма да пътуват, също и част от градските влакове.
Междувременно нападателно настроени младежи с черни маски се пробваха да провеждат вълнения и се сблъскаха с полицията, ескортираща шествието. Докато по-голямата част от колоната умерено се движеше напред, младежите започнаха да се отклоняват от маршрута, крещейки обиди към чиновниците на реда, хвърляха бутилки и камъни, разбиваха прозорците на банки, а витрината на ресторант " Макдоналдс " беше развалена. Полицията отговори със сълзотворен газ.
В Берлин стотици, наранени от рецесията с повишаващите се разноски, се събраха на митинг пред канцлерството, заяви " Евронюз ". Някои призоваваха за " незабавна помощ за бедните ", други плакати гласяха: " Имаме потребност от здравословна храна. Премахнете бедността! ". През август инфлацията в Германия доближи 50-годишен връх от 8,9 на 100. Прогнозата е, че стопанската система ще изпадне в криза три поредни тримесечия.
Пореден митинг имаше и в столицата на Молдова. Недоволството в Кишинев е ориентирано против повишаването на енергоуслугите и на храните. Страната страда от рекордна за последните 20 години инфлация в размер на 34% на годишна база.>  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР