Десетки хиляди деца са изчезнали в Непал през последните 12

...
Десетки хиляди деца са изчезнали в Непал през последните 12
Коментари Харесай

Страната, където всеки ден изчезват деца


Десетки хиляди деца са изчезнали в Непал през последните 12 години. Най-засегнати са най-бедните фамилии. Знае ли се какво се е случило с тях?

Най-малко шест деца изчезват приблизително дневно в Непал. И макар че множеството от тях в последна сметка биват открити и се събират със своите фамилии, съвсем една трета остават безследно изчезнали. Информацията е на Националния съвет за правата на детето, държавния орган на хималайската страна за протекция на децата.

Най-малко 36 612 деца са оповестени за изчезнали сред юли 2006 година и юли 2022 година, демонстрират данните на държавната организация за протекция на децата. Над 23 хиляди от тях са били открити, само че 36% или 13 353 деца към момента са в неопределеност. Шестнайсет са открити мъртви или са умряли, откакто са били открити. Само за една година, сред юли 2021 година и юли 2022 година, минимум 4646 деца, от които 3431 девойки - са изчезнали. Около 4269 от тях са били открити, само че 377 деца - 90 момчета и 287 девойки - остават в неопределеност.

В страната нарастват терзанията от или полова употреба. Около 40% от 30-милионното население на Непал са малолетни.
Редакцията предлага
Най-уязвимите са и най-засегнати

Друга стряскаща статистика хвърля спомагателна светлина върху аргументите за хилядите изчезващи хора в Непал. Около 35 000 души в хималайската страна са станали жертва на трафик на хора през 2019 година, показва се в отчет на Националната комисия по правата на индивида. Около 15 000 от тях са мъже и още толкоз - дами, а към 5000 са малолетни.

Лили Тапа, членка на комисията разяснява, че доста от изчезналите деца, огромна част от които са. Тя споделя, че мнозина са напуснали домовете си, с цел да се образоват в огромни градове като Катманду, само че в последна сметка са почнали работа в хотели, заведения за хранене или като домашни помощници, позволява тя. Уточнява, че не е изключено мнозина да са отпътували за Индия, с цел да работят, само че да са изгубили връзка със фамилиите си.

Уязвими и са изпращани в регионите на " алените фенери " в Индия за полова употреба, настояват от Националния съвет за правата на детето.

Говорител на полицията показва, че някои от децата може би са експлоатирани във заводи за пещи, хотели, заведения за хранене и питейни заведения: " Но не разполагаме с точни данни за това каква част от изчезналите малолетни и малолетни са станали жертва на трафиканти на хора ".

В доста редки случаи. 

Момичетата доста по-често стават жертви

Момичетата са диспропорционално по-засегнати, демонстрират данни, обявени от Рам Бахадур Чанд от Националния съвет за правата на детето. Над 60% от изчезналите деца през последните 16 години са девойки. А през последните 5 години 71 на сто от изчезналите малолетни и малолетни са девойки. По-голямата част от тях са над 14-годишна възраст.

За известната непалска правозащитничка Мохна Ансари. Тя позволява и че е допустимо публично оповестеният брой на изчезналите деца да е занижен, защото някои случаи може изобщо да не са били докладвани на управляващите.

Ямлал Бхусал, който е представител на непалското Министерство на дамите, децата и възрастните хора, споделя, че управляващите работят по формулирането на различни политики и проекти за деяние, с цел да се работи по-ефективно за откриването на хилядите изчезнали деца.

***

Вижте и това видео от нашия списък: 
Деца за Франция: откраднатите деца от Реюнион
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР