Десетки хиляди демонстранти излязоха по улиците в центъра на Манхатън

...
Десетки хиляди демонстранти излязоха по улиците в центъра на Манхатън
Коментари Харесай

75 000 души излязоха на протест в Ню Йорк срещу използването на изкопаеми горива

Десетки хиляди стачкуващи излязоха по улиците в центъра на Манхатън в Ню Йорк по време на Марша за преустановяване на потреблението на изкопаеми горива. Демонстрантите приканиха президента на Съединените щати Джо Байдън да предприеме дейности за последователно преустановяване на потреблението на изкопаеми горива и за справяне с екологичните проблеми .

Протестът идва в миг, когато международните водачи се събират в Ню Йорк за Общото заседание на Организация на обединените нации, три дни преди срещата на върха на Организация на обединените нации за измененията в региона на климата. Според уредниците в шествието са взели участие 75 000 души.

" Не можем да ядем въглища. Не можем да пием нефт. И не можем да влагаме в нови изкопаеми горива. Това са въглища, петрол и газ ", сподели Ванеса Накате деятел.

Демонстрацията е част от световна вълна митинги, ориентирани към преустановяване на ерата на взаимозависимост от изкопаеми горива. Това се случва след рекордните горещини през лятото по целия свят. Америка е най-големият производител и консуматор на петрол и газ в света. Според самостоятелни изследвания съвсем една трета от плануваните сондажи за петрол и газ от в този момент до 2050 година са дело на американски ползи .

" В момента Съединените щати не престават да утвърждават рекорден брой контракти за извличане на изкопаеми горива. И ние би трябвало да изпратим обръщение, тъкмо тук, през днешния ден, тъкмо в този момент, че това би трябвало да спре ", съобщи Александрия Окасио-Кортес, конгресмен.

Протести против измененията в климата имаше и в Германия. Активисти напръскаха с оранжева багра Бранденбургската врата в Берлин, с цел да призоват немското държавно управление да предприеме по-спешни дейности против изменението на климата. Приоритетите на протестиращите са да накарат Германия да спре да употребява всички изкопаеми горива до 2030 година и да предприеме краткосрочни ограничения, в това число въвеждане на общо ограничаване на скоростта от 100 км/ч по автомагистралите, за по-бързо понижаване на вредните емисии.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР