Десетки хиляди декари земеделска земя край садовското село Катуница бяха

...
Десетки хиляди декари земеделска земя край садовското село Катуница бяха
Коментари Харесай

Обстановката след пороите в Садово, Чепеларе и Асеновград се нормализира

Десетки хиляди декари земеделска земя край садовското село Катуница бяха наводнени, откакто поради изобилните превалявания река Чая скъса дига. Частичното бедствено състояние в региона остава. От " Напоителни системи " към този момент укрепват дигата. И в Чепеларе пороите предизвикаха големи вреди. Общината няма средства да се оправи сама с тях, по тази причина ще изиска помощ от държавното управление. Бързо се възстановява обстановката в Асеновград. Но частичното бедствено състояние ще остане, тъй като под пътя за Асеновата цитадела дъждовете провокираха голямо свлачище.

Садово Чепеларе Смолян Лясково, Девин Добралък, Куклен Яврово, Куклен Забърдо, Чепеларе
 © Българска национална телевизия
Падналите 120 литра на квадратен метър дъжд на връх Рожен съществено покачиха равнището на река Чая. Скъсана дига наводни нивите в Катуница за следващ път. Хората винят за обстановката и „ Напоителни системи “.
Васил Илиев, аграрни производител: Трети път ни давите за 20 години, не ви или е позор, трети път банкрут. Снежина Динева, изпълнителен шеф на „ Напоителни системи “ АД: Река Чая излезе от коритото и преля над дигите по данни на нашите експерти, ще създадем оглед с дрон, с цел да забележим дали няма скъсани насипи. Васил Илиев, аграрни производител: Защо излезна над дигите - тъй като 200 метра по-надолу имате запушалка над 30 дървета бряг, бряг запушен. Миналата година април направихме промяна на дигата и към сегашния миг проблеми няма, тя удържа и е постоянна.  Отменено е бедственото състояние в община Смолян Отменено е бедственото състояние в община Смолян
Бедственото състояние в община Смолян беше анулирано след възстановяване на метеорологичните условия. Нивата на реките в региона спаднаха, река Черна се прочие..

Сред потърпевшите стопани е и Георги Чолаков, който обработва 400 декара земя в землището на Катуница.
Георги Чолаков - замеделски производител& Щетите са големи за нас, единствено преди три дни засях 9 декара моркови. Само за тях разноските са 3500 лева, там имам пипер, царевица, всичко плува под вода.
В късния следобед бедственото състояние беше анулирано.
 Наводнени са хиляди декари земеделска земя в община Садово Наводнени са хиляди декари земеделска земя в община Садово
Хиляди декари земеделска земя в община Садово са под вода, откакто нощес река Чая излезе от коритото си. Няма потърпевши хора, само че вредите за локалните...

Екипи и тежка техника разчистваха коритото на река Чая. Водата съществено подкопа къщата на Йосиф Чакъров.
Йосиф Чакъров: Реката минава под основите на къщата, дълбае във вътрешността към този момент. Не се знае какъв брой е и със удовлетворение виждам, че постройката към момента е на место и съм мощно уплашен, тъй като не знам по кое време ще стане най-лошото да се срути.
Пороят съществено заплаши големи скали да разрушат единствения път към село Забърдо и към Чудните мостове. През целия ден алпинисти обрушваха рисково надвисналата канара над пътя за село Забърдо. Огромните каменни парчета бяха извозвани с техника в дерето на реката.
Александър Тодев: Няма заплаха от сривания, обаче на другите места никой не подсигурява.  След пороите в Чепеларе: Какви са вредите? След пороите в Чепеларе: Какви са вредите?
Успокоява се ситуацията в Садово и Катуница след преваляванията. Река Чая там излезе от коритото си и наводни къщи и аграрни земи. Нормализира се ситуа...

От понеделник на територията на община Чепеларе стартира описването на вредите, предизивикани от поройните дъждове. Помощ за възобновяване на инфраструктурата ще се желае от страната.
Славка Чакърова, кмет на Чепеларе: Общината е в извънредно тежко финансово положение. Над 4 млн. са ни отговорностите и няма по какъв начин със лични средства да се оправим.
Нивото на водата в река Чая край Асеновград към този момент е доста намалено. Заради новото свлачище на пътя за Асеновата цитадела придвижването на колите се реализира единствено в едната лента. Участъкът е непристъпен за тежки камиони.
инж. Петър Бояджиев - заместник-кмет на община Асеновград: Платното половината може да пропадне, в случай че върху него мине някакъв тежък камион.
Заради свлачището достъпът до селата Лясково, Добралък и Яврово е усложнен. От общината ще търсят средства за укрепването му от Междуведомствената комисия по бедствия и повреди.
Още по тематиката Обстановката в страната след изобилните превалявания
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР