Десетки хиляди алжирци излязоха на протест в алжирската столица въпреки

...
Десетки хиляди алжирци излязоха на протест в алжирската столица въпреки
Коментари Харесай

Пореден масов протест в Алжир срещу управляващите

Десетки хиляди алжирци излязоха на митинг в алжирската столица макар горещината и засиленото полицейско наличие, съобщи Франс прес. Това е двадесетата поредна петъчна проява против властта. Днес тя съответствува с националния празник на страната - извоюването на независимостта на Алжир от Франция през 1962 година, съобщи Асошиейтед прес.

Скандирайки: "Отивайте си! Освободете Алжир! ", протестиращите съумяха да пробият полицейски кордон, ситуиран на няколко метра от площада пред пощата, емблематично място на петъчните митинги.

Демонстрантите носеха плакати с апели за отдръпване на командващия въоръжените сили, военачалник Ахмед Гаид Салах. Някои от тях скандираха: "Салах махай се! Народът и армията са братя, само че Салах е изменник ".

След оставката на президента Абделазиз Бутефлика, подадена под натиска на протестиращите и армията, недоволството на алжирците се насочи против тези, които поеха властта, и желанието им да проведат президентски избори. Демонстрантите упорстват преди сходни избори всички тогавашни поддръжници на Бутефлика да изоставен властта.

В сряда краткотрайният президент Абделкадер Бенсалах предложи основаването на съвет за разговор, който да провежда президентските избори, и даде обещание, че страната и армията няма да се месят в този развой. Според стачкуващите обаче управляващите преформулират едни и същи оферти и задачата им е да запазят остарялата система на ръководство, по тази причина при тези условия разговор не може да има.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР