Десетки български и международни писатели, творци и актьори поздравиха Георги

...
Десетки български и международни писатели, творци и актьори поздравиха Георги
Коментари Харесай

Благодаря ти, Жоро. Български и международни творци поздравяват Георги Господинов за наградата

Десетки български и интернационалните писатели, създатели и артисти поздравиха Георги Господинов и преводачката Анджела Родел литературна премия „ Букър “.

Романът на Господинов „ Времеубежище “ в превод на британски от Родел взе влиятелното отличие във вторник вечерта.

Самият Господинов благодари на всички, които го поддържат и поздрави българите с празника 24 май в профила си във Facebook.

„ Честито знамение на езика! Имах щастието да произнеса тези думи на български нощес на връчването на „ Букър “ в сърцето на Лондон! “, сподели той.

В България едни от първите, които споделиха насладата си от премията на Господинов, Захари Бахаров, Мартина Вачкова, Владо Пенев, Диана Алексиева, Весела Бабинова, Луиза Григорова, Владимир Зомбори, Юлиян Вергов, Иван Бърнев и Теодора Духовникова.

Минути след оповестяването на решението на церемонията, те разгласиха видео по какъв начин гледат онлайн протичащото се в Лондон и избухват в бурна наслада, когато чуват, че „ Времеубежище “ взима влиятелната премия.

Актьорът Христо Мутафчиев също поздрави Господинов с премията и празника на буквите като разгласява къс фрагмент от романа в профила си.

Аниматорът Теодор Ушев, чиято работа също има интернационалните оценки, поздрави създателя на романа и преводачката му Анджела Родел

„ Той направи най-хубавия подарък на България за 24-и май, само че и ни подсети защо ни е даден този език. В изящното писане на Георги се съдържа цялото завещание, горделивост и обич, които езикът ни има. Благодаря ти, Жоро! “

„ Какъв по-красив и благополучен празник на буквите и думите! “,. Тя се възхищава още и на романа на Господинов, който намира за въодушевяващ.

Международно известната турска писателка Елиф Шафак поздрави Господинов в Туитър.

„ Моите сърдечни поздравления. Наистина прелестни вести! “, написа тя.

„ Невероятно съм благополучен, че великият Георги Господинов одеве завоюва интернационалната премия „ Букър “, сподели Гарт Грийуел още Той е американски книжовен критик, учител и публицист, който написа за изданието Ню Йоркър.

Главният редактор за Европа на Гардиън Катерин Бътлър също побърза да поздрави Господинов и написа в Туитър, че е горда, че е разгласила част от работата му в изданието.

Редица български политици също означиха насладата си за премията за българския разказ, измежду които Бойко Борисов, Кирил Петков и други.

Международната премия " Букър " е евентуално най-важното международно отличие в литературния и издателски свят. Връчва се от 1969 година, а нейни носители през годините са били Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро, Джулиан Барнс. През 2005 стартира да се връчва и интернационалният " Букър " единствено за книги в превод.

Номинацията за интернационален " Букър " е следващото самопризнание за Георги Господинов и романа " Времеубежище ". " Ню Йоркър ", " Гардиън " и " Файненшъл Таймс " го оповестиха за една от книгите на 2022 година За " Времеубежище " Господинов получи и влиятелната премия " Премио Стрега Еуропео " и по този начин стана първият публицист от Източна Европа с това отличие.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
[email protected]
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР