Десетилетия наред принц Филип, който навърши 97 години, неизменното присъствие

...
Десетилетия наред принц Филип, който навърши 97 години, неизменното присъствие
Коментари Харесай

Принц Филип на 97! Обявявам това нещо за открито, каквото и да е то…

Десетилетия наред принц Филип, който навърши 97 години, неизменимото наличие до английската кралица Елизабет Втора, оповестява Българска телеграфна агенция.

Вижте фотоси на принц Филип през годините >>

Празника си принц Филип ще означи в стеснен фамилен кръг без непотребен звук, показват Франс прес и ТАСС, базирайки се на известие от Бъкингамския замък.

Принц Филип Гръцки и Датски е роден на остров Корфу на 10 юни 1921 година На 18-месечна възраст е евакуиран на борда на английски транспортен съд дружно с родителите си и четирите му по-големи сестри, до момента в който чичо му, кралят на Гърция абдикира. Прекарва детството си във Франция, Англия и Германия.

Миналата година херцогът на Единбург приключи формалните си задължения. Смята се, че за времето си в работа на Нейно Величество той е взел участие в над 22 000 независими изяви.

След като прекрати дейната си активност, принц Филип понякога съпровожда кралица Елизабет Втора, която продължава да извършва цялостна стратегия от публични задължения. Съпругът на Нейно Величество има опция да избира по кое време да се появява на публични места. Принц Филип да вземем за пример пропусна вчерашното публично честване на 92-ия рожден ден на кралицата, само че участва на сватбата на внука си принц Хари и американската му годеница Меган Маркъл на 19 май.

Херцогът на Единбург е патрон, президент или член на над 780 организации, с които продължава да е свързван, само че без да играе дейна роля с наличие на публични задължения.

През ноември предходната година кралица Елизабет Втора и принц Филип означиха 70-годишната от сватбата си. Въпреки дълголетието си, бракът им не постоянно е бил безпроблемен. Особено в ранните години, когато Елизабет към този момент е кралица, принцът се бори с това непрекъснато да е в сянката й и да стои на няколко крачки за нея.

Единбургският херцог съумява да свикне с ситуацията си и да се трансформира в нейна "сила и опора ", както го назова кралица Елизабет Втора.

През десетилетията на дейна активност принц Филип е произнесъл близо 5500 речи, написал е 14 книги и е бил на 637 независими визити в чужбина. Херцогът на Единбург е покровител на дела за отбрана и запазване на околната среда и е проявявал ползи към науката, инженерството и промишлеността. Като добре квалифициран състезател той постоянно играе поло до 1971 година

Благодарение на дейната си активност принц Филип се радва на релативно положително здраве за възрастта си. Той към момента може да облече униформата, която е носил на сватбата си, а за първи път е видян със слухов уред на дворцов банкет през 2014 година, когато е на 93 години.

През последните няколко години принц Филип неведнъж беше одобряван в болница. Част от здравословните му проблеми се приписват на дейните му занимания със спорт. От Бъкингамския замък предходната година отхвърлиха, че решението да прекрати независимите си задължения е обвързвано със здравето му.

В началото на април тази година херцогът на Единбург претърпя сполучлива интервенция за замяна на тазобедрената става.

През годините на дейна социална активност принц Филип се прочу като създател на безброй лафове и гафове. Част от наблюдаващите наподобява ценяха постоянно противоречивите му забележки, внасящи детайл на равнодушие в съществени прояви. Други се изненадваха от директните му мнения за външността или културата на хората, с които е разговарял, питайки се дали те свидетелстват за демодиран комизъм и неведение в най-хубавия случай или за тесногръдство и неучтивост в най-лошия.

Каквито и да са били претекстовете на принц Филип, неговите лафове и гафове, нееднократно превръщали се във водещи заглавия и налагали обществени извинения от Бъкингамския замък, ще останат в историята. По случай рождения ден на херцога на Единбург, Франс прес напомня някои от тях:

"С какво вършиме гаргара, с камъчета? " - към артиста Том Джоунс през 1969 година

"Обявявам това нещо за намерено, каквото и да е то " - по време на посещаване в Канада през същата година.

"Ако останете тук прекомерно дълго, ще се сдобиете с дръпнати очи " - към английски студенти по време на аудиенция в Китай през 1986 година

"О, не, може да хвана някоя страховита болест " - в отговор на предлагането да погали коала по време на аудиенция в Австралия през 1992 година

"Едва ли сте тук от толкоз дълго време, нямате бирено коремче " - към британец в Унгария през 1993 година

"Райхканцлер " - в послание към Хелмут Кол през 1997 година с наименованието, за последно употребявано от Хитлер.

"Как държите локалните настрани от пиенето задоволително дълго, с цел да изкарат шофьорския изпит? " - към инструктор по кормуване в Шотландия през 1995 година

"Това е съществено разхищаване на пространство " - на банкет през 2000 година по случай откриването на новото английско посолство в Берлин.

"Прекалено си пълен за астронавт " - към 13-годишно момче, което през 2001 година му споделя, че мечтае да пътува в космоса.

"Още ли се замеряте с копия? " - към аборигенски бизнесмен в Австралия през 2002 година

"Изглеждате като че ли сте подготвен за лягане " - към нигерийския президент през 2003 година във връзка обичайна му тога.

"Май не сте си проектирал брадата толкоз добре " - към дизайнера Стивън Джъдж през 2009 година, разяснявайки катинарчето му.

"В стриптийз клуб ли работите? " - към жена морски кадет през 2010 година, споделила, че се е трудила почасово в нощно заведение.

"Имате ли долни дрехи от същия плат? " - акцентирайки обичайното шотландско каре в диалог с лидерката на локалната Консервативна партия на банкет през 2010 година

"Децата вървят на учебно заведение, тъй като родителите им не ги желаят у дома " - към пакистанската активистка и най-млада носителка на Нобелова премия за мир Малала Юсуфзай през 2013 г.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР