Десет големи състава от три континента ще гостуват на XXV

...
Десет големи състава от три континента ще гостуват на XXV
Коментари Харесай

Танцьори от 3 континента ще разтърсят Пловдив

Десет огромни състава от три континента ще гостуват на XXV интернационален фолклорен фестивал , който стартира през вчерашния ден.

Всеки ден до 3 август групите ще вършат дефиле от „ Дом Левски ” до площад „ Стефан Стамболов” .

След това от 20 часа те ще изнасят безвъзмездни концерти на Античния спектакъл.

Цветове, музика и екзотични ритми ще огласят центъра на Пловдив.

Като най-интересна се обрисува групата „ Корените на Испания ”.

Създадена е преди 45 години от хореографа Анхел Мартинес Кесада .

Ансамбълът показва испански танци от региона на град Сарагоса и е прочут в целия свят.

Подбира най-талантливите си танцьори още от ученическите години и работи единствено с тях.

Екзотиката на Изтока ще бъде показана от фолклорния отбор на Културния център на индийския щат Пенджаб . Танците на Северна Индия са подбрани от режисьора доктор Давиндер Сингх Чина .

В Пловдив ще забележим националните танци „ Бхангра ” и „ Малвай-Гидха ”. За последните 15 години съставът е взел участие в 125 огромни фестивалав целия свят. Това прави по 8-9 значими участия годишно.

Магията на Африка демонстрира групата „ Тракт-Мали ” на Жакоб Дуньон . Съставът е от Бумако - столицата на размирната страна. В него влизат 10 артисти и танцьори.

Уникалното при тях е, че те са полиглоти и приказват редките африкански езици догон, пеул и бамбара - оповестени за изчезващи.

Участниците в групата „ Три дами, три култури, една история и една сцена ” са от плана на фондация „ Докато тя пее” и столицата на културата за 2018 - град Леуварден.

Това културно странствуване сплотява актьори, чиито корени са свързани с идишката /еврейската/, българската и ромската общественост.

Холандската изпълнителка Лусет ван дер Берг извършва идишки песни. В репертоара на българката Мария Пашева има странджански и тракийски песни. Ромският фолклор ще показа Гинка Цер.

Българските песни от Молдова показа ансамбълът „ Родолюбие”, който се управлява от Нина Автутова .

Формацията от град Тараклия съществува към този момент 30 години и се бори за запазването на нашата просвета в Бесарабия.

Другите наши участници са ансамблите „ Тракия ” и „ Пазарджик ”, групата за северняшки песни от Плевен „ Иван Вълев ” и фолклорен състав „ Дилянка ”.

Най-старият участник

Богатството на балканската музика демонстрира и ансамбълът на сръбския град Пирот. Той е учреден преди 136 години, през 1886 година, и е един от най-старите на континента.

В него има 450 танцьори, които влизат в 5 състава. Тук гостуват 40 от тях.

Снимки от Атанас Кънев.

Програмата на фестивала

Вторник

20.00 ч. Концерт на Античен спектакъл с присъединяване на колективи от Испания, Мали, Сърбия и Северняшкият отбор за национални песни и танци „ Иван Вълев “ Плевен.

Сряда

18.00 ч. Концерт на открита сцена на пл. „ Стефан Стамболов” с присъединяване на колективи от Испания, Индия и Молдова

20.00 ч. Концерт на Античен спектакъл с присъединяване на колективи от Испания, Индия, Молдова, със специфичното присъединяване на Ансамбъл „ Чепино “, Велинград и Ансамбълът за национални песни и танци “Пазарджик”.

Четвъртък

18.00 ч. Концерт на открита сцена на пл. „ Стефан Стамболов “ с присъединяване на колективи от Испания, Индия, Мали, Молдова и Сърбия както и показване на „ As she sings “ – взаимен музикален план на Фондация „ Пловдив 2019 “ и Леуварден - Европейска столица на културата, Холандия 2018 година

20.00 ч. Концерт на Античен спектакъл на Ансамбъл „ Тракия “ („ Среща на поколенията “ -концерт във връзка 45 г от основаването ансамбъла)

Петък

18.00 ч. Концерт на открита сцена на пл. „ Стефан Стамболов” с присъединяване на колективи от Испания, Индия, Мали, Молдова и Сърбия.

20.00 ч. Гала концерт и гала за закриване на XXV Международен фолклорен фестивал на Античен спектакъл с присъединяване на колективи от Испания, Индия, Мали, Молдова, Сърбия, Фолклорен танцов отбор „ Дилянка “- Пловдив и Ансамбъл „ Тракия “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР