Десет години след присъединяването си към ЕС, България остава най-бедната

...
Десет години след присъединяването си към ЕС, България остава най-бедната
Коментари Харесай

FT за Борисов: “Дайте ми още пари и аз мога да ви обичам повече”

Десет години след присъединението си към Европейски Съюз, България остава най-бедната страна в съюза и страда от корупция по висшите равнища, както и от слаби институции. Тези проблеми попречват влизането на страната в еврозоната и Шенгенското пространство. Така авторитетното икономическо издание Financial times (FT) разказва страната ни в коментар по случай българското председателство на Европейски Съюз.

На кормилото е Борисов – някогашен бодигард с обръсната глава и черен колан по карате. За страните, поемащи председателството, от време на време е мъчно да образуват мощен разказ за шестмесечния си мандат. С Борисов обаче България не е нужно да се тормози, че няма да се отличи, продължава създателят Алекс Баркър.

Според FT Борисов сочи Европейски Съюз като причина за позитивното икономическо развиване на страната след комунистическите времена, когато е имало банани “само по Коледа”, а Kока-колата е била “за специфични случаи и специфични хора в специфични магазини”. При обществените си изяви той акцентира по какъв начин Европейски Съюз финансира градежа на пътища, мостове и водопречиствателни станции, и даже кръсти една станция от софийското метро “Европейски съюз”.

Британското издание е потърсило някогашни съдружни сътрудници на Борисов, които разясняват, че неговото поведние в жанр „ мачо “ основава неверно усещане за другояче „ сговорливата му натура “. Бившия вицепремиер във второто държавно управление на Борисов Ивайло Калфин. “Ако бъда почтен би трябвало да ви кажа, че с него беше елементарно да се работи… Основното е, че той ненавижда хора да стачкуват по улиците. Но в случай че не провокираш хората, тогава няма проблем с теб”, декларира Калфин.

Според FT терзанията на европейско равнище за вътрешните проблеми на България – от корупцията до свободата на пресата – са отчасти успокоени от лоялността на Борисов. За европейските водачи Борисов се е потвърдил като благонадежден и прагматичен съдружник.

Бившият министър председател на Англия Дейвид Камерън постоянно се майтапи по какъв начин е трябвало да се възвръща от “Бойковата прегръдка” на здравичкия Борисов. В същото време за доста други страни като Франция, Германия и Холандия, терзанията са свързани най-много с метафоричната прегръдка на Борисов.

„ България желае да влезе в Шенген. Това ще даде опция на жителите ѝ да пътуват без потребност от паспорти в множеството страни от Европейски Съюз. Страната желае да влезе и в единния валутен механизъм. Макар на хартия България да дава отговор на множеството критерии, висши представители на Европейски Съюз се тормозят, че институциите на страната напълно не са подготвени “, изяснява създателят Алекс Баркър.

За да се аргументира по присъщия си безцеремонен фасон, Борисов предложения холандския министър председател Марк Рюте на обиколка по българо-турската граница. “Ако има по-добре предпазена шенгенска граница, аз самичък ще кажа – ОК, не ни приемайте!”, сподели Борисов и добави, че България “наистина не заслужава” да бъде изключвана.

„ Борисов с горделивост слага акцент върху подобряването на пътната мрежа и измененията при таксите за мобилен роуминг. Той употребява това като метод да се съпостави с Ангела Меркел, правейки паралели с автомагистралите, построени след обединяването на Германия “.

FT обръща внимание и на провокациите пред българското председателство. На първо място, съгласно изданието, е дали характерният стила на Борисов ще може да има като резултат дейно председателство на Европейски Съюз. „ Има сфери, в които вижданията на Борисов могат да попречват ролята му на ръководител: той се опълчва на наложителните квоти за банкет на бежанци и изрази запаси по отношение на “лошия прецедент” да се порицава Полша поради авторитаризъм “.

Разговорите за бюджета, които ще стартират по време на българското председателство, също могат да се окажат комплицирани. Посланието на Борисов към сътрудниците му обаче е задоволително ясно: “Дайте ми още пари и аз мога да ви обичам повече”, приключва FT.

Превод - " Трансмедия "
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР