Десертите с праскови най-често са с някакъв блат, в който

...
Десертите с праскови най-често са с някакъв блат, в който
Коментари Харесай

Печени праскови с бадеми

Десертите с праскови най-често са с някакъв блат, в който прасковите извършват ролята на заряд. Тук прасковата е на фокус, а също многото свободно време, което ще имате, до момента в който " приготвите " тази рецепта.

Правя уточнението, както постоянно, че най-хубавия метод за ядене на плодове е да са сурови, или най-малко прясно направени на сок. Но в случай че имаш 2-3 плодни дръвчета като нас...все от време на време те гложди, че може да опиташ нещо по-различно. Ако искаш да е и небрежно - печени праскови са твоята рецепта.
Правиш на детето един свеж сок от праскови, а до момента в който го изпие, към този момент си си измил ръцете, а прасковите се пекат.

Та:
5 броя праскови
10 ч.л кафява захар
една шепа бадеми или орехи

Суровите бадеми се нарязват.
Прасковите се разделят на две, маха се костилката и се обелват.
Нареждат се в тава с дупето надолу, поръсват се със захар - това си е малко на усет, аз избирам да сложа 1 непълна чаена лъжичка кафява захар на всяко половинка и се поръсват с нарязани сурови бадеми.

Преди седмици на едно фамилно събиране в Добруджа направихме с орехи и дори повече ми хареса.

Добавяме по една супена лъжица вода за всеки брой праскова. Аз съм изпекла 5 праскови - сложих 5 с.л вода.

Печем до златисто или пък по-карамелено във фурна загрята на към 190-200 градуса. На два-три пъти е добре да полеете със соса бадемите с цел да не изгарят. Прасковите се оставят да изстинат, а след това изстудяваме добре в ледник.

Прекрасно вървят с топка сладолед.

Но аз имам гъсто, домашно заквасено кисело мляко, по-гъсто от цедено мляко, та ще е срамотия да не го предпочетем, по тази причина в чинията подредих 2 бишкоти, залях с малко сосче, останало от печенето, прибавих кисело кисело мляко и печената праскова.


Ако имате и вие доста праскови и време, пробвайте и или
....................................
Ако се чудите, за какво месото на прасковите ми наподобява толкоз бяло, ще ви споделя, че това е един неповторим вид, който съм виждала единствено в нашата градина.

Прасковата е бяла и доста, но доста сочна. Когато я стиснеш леко тя пуска без изпитание сок. Това обаче има и своя минус, до момента в който я откъснеш от дървото, нежното й месо, там където си я докосвал с пръсти, стартира незабавно да омеква, а в случай че я оставиш доста и загнива. Затова и този вид няма да срещнете в никакъв случай в магазина. Прекалено са нежни. И с доста други хубави неща в живота е по този начин. Няма да ги срещнеш на нормалното място, може би ще би трябвало да си ги отгледаш.:)

Хубаво лято!



Ако смяташ, че тази публикация ще е потребна и забавна за други хора, ще се радваме да я споделиш.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР