Десертът Мустафакемалпаша, направен от сирене, е много популярен в едноименния

...
Десертът Мустафакемалпаша, направен от сирене, е много популярен в едноименния
Коментари Харесай

Археолози откриха в пещера десерт от 10 000 г. пр.н.е.

Десертът Мустафакемалпаша, изработен от сирене, е доста известен в едноименния северозападен турски град, до Бурса, както и в цялата страна. Скорошно археологично изобретение може да хвърли малко светлина върху историята му.



„ Храна “, която е останала непокътната от хилядолетия заради покритието със смола, има поразителни прилики със актуалния десерт със сирене. Храната, сходна на десерт, е открита в пещера, на която локален пастир е попаднал след свлачище. Установено е също, че пещерата покрай града е дом на груби антични рисунки по стените, както и на примитивни кухненски принадлежности. Археолозите датират откритията, които включват непокътнати и счупени саксии, до 10 000 година пр.н.е. Въпросната храна е направена от дива пшеница, корени от неидентифицирани растения и вещество, сходно на млякото.

Учените споделят, че калциевият карбонат и горите, богати на смола в района, оказват помощ за запазването на материали като храна и вкаменелости от епохи. Експертите считат, че частите, открити в пещерата, ще хвърлят светлина върху доста незнайни за античната кулинарна просвета.

В региона на Мустафакемалпаша има огромен брой биволи в района. Едноименният десерт съдържа сирене, което се прави от биволско мляко, създадено в района.

Стените на пещерата са украсени с рисунки, показващи „ лов “ за животни, наподобяващи крави и тяхно развъждане. Местните управляващи оповестиха пещерата, която е част от антично населено място, за предпазен обект, до момента в който работата на археолозите продължава.

Мустафакемалпаша, на брега на езерото Улубат в провинция Бурса, е селскостопански център. В селския град се намират и стотици пещери и големи мраморни кариери.

Това място към този момент се трансформира в атракция в света на археологията защото тук бе открита една от най-големите вкаменелости, откривани в миналото в Турция, скелет на мамут, който датира от преди към 15 милиона години и е кръстен Gamphotherium Pasalarensis на името на квартал Пашалар в града.

Британски и финландски специалисти по естествена история и преподаватели от разнообразни университети в Съединените щати вземат участие в изследванията, провеждани в продължение на доста години под управлението на Министерството на културата и туризма и Берна Алпагут от университета в Анкара.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР