Депутатите в новия 600-членен турски парламент положиха днес клетва, съобщават

...
Депутатите в новия 600-членен турски парламент положиха днес клетва, съобщават
Коментари Харесай

Депутатите в новия турски парламент положиха клетва

Депутатите в новия 600-членен турски парламент поставиха през днешния ден клетва, оповестяват турските медии. Заседанието, което стартира в 14 ч., се управлява от депутата Дурмуш Йълмаз от " Добра партия ", който краткотрайно извършва ролята на ръководител на Народното събрание.

В изявление при започване на съвещанието Йълмаз посочи, че обща отговорност на всички депутати е да защитят достойнството на Народното събрание, който е поръчител за независимостта и демокрацията, отбелязва ДПА.

Йълмаз, който е някогашен шеф на централната банка, добави, че честен дълг на депутатите е да избегнат прояви и държание, което би могло да хвърли сянка върху престижа на Народното събрание.

Снимка: Reuters

Изразявам моята благодарност към всички, особено към Мустафа Кемал Ататюрк – създателя на Република Турция и на този парламент, сподели още Йълмаз.

Първи поставиха клетва депутатите с увреждания, следвани от останалите по азбучен ред, означи ДПА.

Снимка: Reuters

Общо 600 депутати от пет политически партии поставят клетва през днешния ден. Това са 295 депутати от Партията на справедливостта и развиването на президента Реджеп Ердоган, 146 от Народнорепубликанската партия, 67 – от прокюрдската Демократична партия на народите, 49 – от Партията на националистическото деяние и 43 от " Добра партия ".

Партията на справедливостта и развиването и Партията на националистическото деяние, които образуваха предизборна коалиция за президентските и парламентарни избори на 24 юни, разполагат общо с 344 депутати.

ПСР, която няма сама болшинство в Народното събрание, ще зависи от своя националистически съдружник, което поражда у някои наблюдаващи опасения за сгъстяване на политическата й линия, особено във връзка с кюрдите, отбелязва Агенция Франс Прес.

Снимка: Reuters

На 24 юни в Турция се състояха президентски и парламентарни избори. Настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган беше избран отново на изборите, които слагат началото на нова система на ръководство, възлагаща на президентската институция необятни пълномощия. Самият Ердоган ще постави клетва в понеделник.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР