Депутатите трябва да обсъдят днес искането за предсрочно освобождаване на

...
Депутатите трябва да обсъдят днес искането за предсрочно освобождаване на
Коментари Харесай

Депутатите решават: Да се раздели ли Мирослав Иванов със зам.-председателското място в НС?

Депутатите би трябвало да обсъдят през днешния ден настояването за предварително освобождение на Мирослав Иванов като заместник-председател на Народното събрание (НС), според парламентарния устав. Проекторешението ще е точка в дневния ред, потвърдиха за Българска телеграфна агенция и от Народното събрание.

Вчера представители на трите опозиционни парламентарни групи - на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане ", внесоха план на решение за освобождението му от поста.

Според парламентарния устав предлагането се слага на гласоподаване на първото съвещание след деня на постъпването му, като се дава право на лицето да бъде изслушано.

Председателят и заместник-председателите на Народното събрание могат да бъдат предварително освободени по документално предложение минимум на 1/3 от всички народни представители, когато е налице справедлива неспособност за осъществяване на отговорностите или редовно превишаване на правата, или редовно несъблюдение на отговорностите в границите на тяхната подготвеност. Предложението е признато, в случай че за него са дали своят вот повече от половината от присъстващите народни представители, гласи още правилникът на Народно събрание.

Припомняме ви, че мотивът за настояването за оставка на Мирослав Иванов е отнемането на думата на ръководителя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова предишния петък (13 май). Тогава тя и вицепремиерът Асен Василев влязоха в изострен спор след декларация на ГЕРБ-СДС.

Според вносителите на проекторешението, държанието на Мирослав Иванов е изключително неточно по отношение на представители на трите опозиционни партии, само че най-много се демонстрира по отношение на най-голямата опозиционна парламентарна група - ПГ на ГЕРБ-СДС, и нейния ръководител.

В претекстовете за настояването се показва още " редовно превишаване на права - налагане на наказване на депутат без причини и лишаване на опцията на опозицията за изявление, както и редовно несъблюдение на задължението - обезпечаване на реда в пленарната зала и съблюдаване на парламентарния устав ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР