Депутатите ще заседават извънредно от 11 ч., за да гласуват

...
Депутатите ще заседават извънредно от 11 ч., за да гласуват
Коментари Харесай

Депутатите гласуват актуализацията на бюджета за здравната и социалната система

Депутатите ще заседават изключително от 11 ч., с цел да гласоподават дефинитивно актуализацията на бюджетите на Здравната каса (НЗОК) и на Държавното публично обезпечаване (ДОО), импортирани от служебното държавно управление. В ревизирания бюджет на Касата са планувани в допълнение 134 милиона лв., а покачването за пенсиите е планувано да е приблизително с 12,5 на 100 от първи октомври.

В актуализацията на бюджета на ДОО е заложен растеж на минималната пенсия до 340 лв. от сегашните 300, като за част от пенсионерите са планувани и добавки, които да усилят размера на пенсията им до линията на беднотия, която в този момент е 369 лв..

В предложенията сред двете четения групите в Народното събрание плануват по-висок размер на парите за старини.

От „ ИТН “ оферират от първи октомври минималната пенсия да е 370 лв., като  отпадне добавката от 50 лв., а оптималната да е 1500 лв.. От ГЕРБ-СДС са внесли предложение за отпадане на тавана на пенсиите, добавката да е 100 лв. за всички пенсионери, а от Движение за права и свободи - тя да е 120 лв..

От Българска социалистическа партия желаят преизчисляването на пенсиите да става въз основата на осигурителния приход от 2018 година, ако е по-благоприятен за пенсионерите. “Изправи се БГ! Ние идваме! “ са заложили размер на минималната пенсия до линията на беднотия - 369 лв..

Бюджетната комисия утвърди на второ четене минималната пенсия да е 370 лв.. Финансовият министър Асен Василев разяснява, че в случай че в пленарната зала бъде признато предлагането на „ ИТН “, това няма да наруши да бюджетния баланс.

Ще продължи да се изплаща и месечната добавка „ беднотия “, уточни Василев с уточнението:

" Като до края на годината тя ще да има по-малък обсег, защото минималната пенсия се подвига повече. Тя ще е единствено за пенсии, които са под минималната пенсия - за военни ветерани, за неработоспособност и така нататък "

Актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса планува в допълнение 134 милиона лв., като 120 милиона от тях са предопределени за справяне с новата Covid вълна и се планува да бъдат разпределяни от Надзорния съвет на Касата.

От ГЕРБ упорстват за преразпределение на препоръчаните от служебния кабинет 120 милиона. Според тях предпочитано би трябвало да бъдат за възобновяване на методиката за погашение на 1000 лв. на работещите на първа линия, спомагателни по 600 лв. за общопрактикуващите лекари и 360 лв. за експертите по здравни грижи, считано от първи октомври, както и спомагателни 15 милиона, които да се разпределят за общинските лечебни заведения в последните три месеца на годината.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР