Депутатите ще получават парите си по банков път, но спорните

...
Депутатите ще получават парите си по банков път, но спорните
Коментари Харесай

Депутатите ще получават заплати по банков път, но спорните 2/3 остават по решение на ПГ

Депутатите ще получават парите си по банков път, само че противоречивите 2/3 от заплатата, които са спомагателните им хонорари за съветници, сътрудници и комисии, ще се получават по банков път единствено в случай че ръководителите на парламентарните групи решат това.

Текстът бе препоръчан като смяна в правилника за 47-ото Народно събрание от Андрей Гюров, ръководител на парламентарната група на " Продължаваме промяната ". Предложението е в три точки, които бяха гласувани настрана.

За първото - парите да се получават по банков път - гласоподаваха 131 депутати, срещу нямаше, въздържали се - 29. Второто, което е 2/3 от парите да се изплащат по банков път, бе отхвърлено, въпреки и гласувано два пъти - последният резултат, 67 " за ", 42 " срещу ", 52 въздържали се.

А последната редакция - парите да се превеждат единствено по решение на парламентарната група, бе признато със 133 " за ", срещу няма, 22 въздържали се.

Дебатът по противоречивата тематика бе къс. Настимир Ананиев, народен представител от ВОЛТ и ръководител на Комисията по изменение на правилника, изрази мнение, че е важно депутатите да излязат на светло и ще има повече бистрота за обществото, защото в този момент по думите му се нарушава законът.

Любомир Каримански от Има Такъв Народ отбрани три пъти противоположното мнение от трибуната: Банков път не значи бистрота, сподели той. А вторият му аргумент бе, че Народно събрание е бюджетна организация и не може да става дума за сиви пари и Сметната палата може да прави инспекция.

Каримански се обърна и непосредствено към Настимир Ананиев, че защото е учител в УНСС в тази специфичност, би му писал " слаба оценка ".

Доводите на ГЕРБ бяха, че парите на депутатите и в този момент се изплащат по банков път, Христо Гаджев уточни, че на Ананиев му се " привиждат торби с пари, за които очевидно мечтае ". Депутатът от ВОЛТ отговори: За торби не знам, само че за сакове чухме на автомагистрала " Хемус ".

Десислава Атанасова също се обърна от трибуната към Ананиев, че е комплициран в визиите си за деяние на правилника, който във връзка с финансовите правила постоянно се е ползвал по еднакъв метод. Тя бе безапелационна, че средствата са се получавали по банков път, те се заявяват на страницата на комисията за противопоставяне на корупцията с всички заявления на всички представители в предишни парламенти.

ГЕРБ направи процедурни предложение трите промени на текста да се гласоподават настрана, то бе признато.

Настимир Ананиев обаче бе безапелационен, че в предишното Народно събрание парите са се получавали в брой.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР