Депутатите ще гледат на второ четене бюджетите на Националната здравно

...
Депутатите ще гледат на второ четене бюджетите на Националната здравно
Коментари Харесай

НС решава на второ четене бюджетите на НЗОК и ДОО

Депутатите ще гледат на второ четене бюджетите на Националната здравно – осигурителна каса (НЗОК) и Държавното публично обезпечаване (ДОО).

Освен бюджетите, народните представители ще гласоподават кандидатурите на Петър Чобанов от Движение за права и свободи и на Андрей Гюров от Политическа партия за подуправители на Българска народна банка, както и ще изберат ръководител на Сметната палата.

Бюджетът на НЗОК бе признат на второ гласоподаване в бюджетна комисия на 23 юни. Депутатите се съгласиха към средствата за Специализирана извънболнична здравна да бъдат добавени 6,66 млн. лева за диагностика и оценка на невроразвитийни разстройства, които до момента не са заплащани от фонда, усилиха се и средствата за диетични храни с 4 млн. лева, като те ще се вземат от перото за лекуване зад граница.

Бюджетът бе признат и на първо четене в пленарна зала с гласовете на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили и Политическа партия – Демократична България. С измененията в бюджетна комисия увеличаваните на средства за първична извънболнична здравна помощ са в размер на 459,26 млн. лева или с 95,56 млн. лева повече от 2022 година, нарастване на средствата за профилирана извънболнична здравна помощ (вкл. за сложно диспансерно (амбулаторно) наблюдаване в размер на 455,7 млн. лева, или с 75,4 млн. лева повече от 2022 година, нарастване на средствата за дентална помощ в размер на 274,1 млн. лева, или с 34,3 млн. лева повече от 2022 година, както и нарастване на средствата за медико-диагностична активност в размер на 237,3 млн. лева, или с 30,0 млн. лева повече от 2022 година

Освен това депутатите одобриха нарастване на средствата за лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни за специфични медицински цели за домашно лекуване на територията на страната и за лекарствени артикули за лекуване на злокачествени болести и лекарствени артикули при животозастрашаващи кръвоизливи и незабавни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии, включени в пакета здравни действия, обезпечен от бюджета на НЗОК, и прилагани в изискванията на болнична здравна помощ, които НЗОК заплаща отвън цената на оказваните медицински услуги в размер на 1 764,8 млн. лева, или с 249,3 млн. лева повече от 2022 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР