Държавният глава обсъди с Яков Милатович перспективите за по-бърза евроинтеграция,

...
Държавният глава обсъди с Яков Милатович перспективите за по-бърза евроинтеграция,
Коментари Харесай

Радев от Черна гора: Най-важното е парламентът да работи, затова го свиках възможно най-рано

Държавният глава разиска с Яков Милатович вероятностите за по-бърза евроинтеграция, увеличение на двустранното съдействие и разкриване на директна авиолиния сред София и Подгорица
В една парламентарна република най-важно е Народното събрание да работи и по тази причина свиках Народното събрание допустимо най-рано, сподели президентът Румен Радев по време на днешното си публично посещаване в Черна гора.

От решенията на Народното събрание зависи развиването на всички останали въпроси, добави президентът.

Президентът направи изказване по време на конференция с черногорския си сътрудник Яков Милатович.

По-рано през днешния ден от прессекретариата на президента оповестиха, че със собствен декрет на съображение член 75 от Конституцията, президентът Румен Радев привиква първо съвещание на новоизбраното 50-о Народно заседание в 9:00 часа на 19 юни 2024 година, а от ГЕРБ-СДС стартираха срещи с парламентарно показаните партии за сформиране на кабинет.

Румен Радев изрази поддръжката си за Черна гора, която се стреми да стане 28-ата страна членка на Европейски Съюз.
 Снимка: Българска телеграфна агенция
" Вярвам, че България ще продължи да отстоява своята политика на поддръжка на евроинтеграцията на Западните Балкани. България е главният мотор на тази политика. Вярвам също по този начин, че българският парламент и държавно управление ще продължат да се придържат към тези политики, които да подсигуряват резистентност и необратимост на евроинтеграцията на Западните Балкани. Това ще рече този развой да не бъде ускоряван и зависим единствено въз основата на геополитически условия. А да се движи на правилото на личните заслуги и спазването на Копенхагенските критерии. Да се съди съгласно политиките за създаване на добросъседски връзки, на градивно партньорство със прилежащите страни, на спазването на човешките права и върховенството на правото ", сподели българският президент.

" България постоянно е подкрепяла Черна гора в устрема ѝ за бързо консолидиране и приемане на статут на член в Европейския съюз ", уточни още Радев. " В съпоставяне с всички останали страни от района, Черна гора е водеща страна в този развой - отчетът на Европейската комисия за междинните индикатори по глави 23 и 24 дава причина за ускорение на процеса ".

В отговор на въпрос на черногорска журналистка дали България ще блокира участието на Сърбия в Европейски Съюз поради ситуацията на българското малцинство в Сърбия, президентът Румен Радев сподели, че България съди за напредъка на всяка една страна по пътя на европейска интеграция според от спазването на Копенхагенските критерии, правата на другите етнически общности. " (...) За нас главен аршин ще бъде положението на българското малцинство във всяка една страна. Възможността на това малцинство да отстоява националната си еднаквост, да може свободно да показва своята просвета, език, обичаи и да има съответните условия за икономическо и обществено развиване в района, където живее ", уточни Радев.
 Снимка: Българска телеграфна агенция
Черногорският му сътрудник акцентира интереса на страната му към двустранно съдействие с България.

" Благодарим за политическата и експертна поддръжка за евроинтеграцията на Черна гора, като се надяваме да станем 28-ата страна членка на Европейски Съюз до 2028 г. Само постоянен район, който е проспериращ стопански и се базира на взаимното доверие, може да направи крачка напред в своето общоевропейско бъдеще ", сподели президентът Яков Милатович.

" Подчертавам интереса за двустранното съдействие, изключително в областта на стопанската система ", сподели още президентът на Черна гора.
 Снимка: Българска телеграфна агенция
В знак на трайното другарство сред нашите страни държавните лидери посадиха " дърво на другарството " в двора на президентската резиденция в Цетине. Ще стартира и реципрочно назоваване на улици в Подгорица и в София на значими персони или географски имена в двете страни, добави Милатович.
 Снимка: Българска телеграфна агенция
" Искам да благодаря на президента на Черна гора за поканата и топлото гостолюбие. България цени извънредно високо отличните си връзки с Черна гора, основани на дългогодишно другарство и взаимно доверие, на вековни културни, исторически и духовни връзки, на конструктувно партньорство и на общи цели. С президента Милатович направихме обширен обзор на нашите двустранни взаимоотношения и обменихме отзиви по настоящи въпроси ", сподели президентът Румен Радев.

Той акцентира, че и от двете страни има упоритости за задълбочаване на двустранното сътрудничество в областта на индустриалното съдействие, стопанската система, ИТ сферата, защитата, науката, културата.

" Ключовото изискване е да имаме по-добра съгласуваност ", акцентира Радев.
 Снимка: Българска телеграфна агенция
Той добави, че чака държавните управления на двете страни да работят по-активно за откриване на директна авиолиния сред София и Подгорица.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР