Депутатите се събират днес в парламента на извънредно заседание, на

...
Депутатите се събират днес в парламента на извънредно заседание, на
Коментари Харесай

Парламентът се събира извънредно, за да гласува ново правителство

Депутатите се събират през днешния ден в Народното събрание на изключително съвещание, на което ще гласоподават кабинета, препоръчан за сформиране с втория мандат на " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ).

Народните представители ще разискват и гласоподават по три точки, включени в дневния ред - избор на министър-председател, приемане на конструкция на Министерски съвет и избиране на подобен. беше разгласен в петък от кандидат-премиера Николай Денков и Мария Габриел (ГЕРБ), която е претендент за поста вицепремиер и министър на външните работи.

За да бъде определено последващо постоянно държавно управление, предлагането за такова би трябвало да получи поддръжката на най-малко половината от присъстващите народни представители. Ако всички депутати са в залата, това прави най-малко 121 депутати. Парламентарните групи на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС разполагат с нужното болшинство, защото общо имат 132 депутати.

Българска социалистическа партия, " Възраждане " и " ИТН " оповестиха, че ще гласоподават срещу оферти кабинет, до момента в който към момента не е ясно по какъв начин тъкмо ще гласоподава Движение за права и свободи.

Ако проектокабинетът събере нужната поддръжка, това ще бъде първото постоянно държавно управление на България от тъкмо година насам. Последният кабинет с министър председател Кирил Петков беше свален в края на юни 2022 година и от този момент насам страната се ръководи от длъжностен Министерски съвет, назначен от президента.

Това ще бъде и първото държавно управление в актуалната история на България, осъществено с втория мандат. За първи път се вкарва и ротационен принцип на ръководство, който планува министър председател за първите 9 месеца да бъде Николай Денков, а по-късно Мария Габриел да заеме поста за оставащите 9 месеца. Това гласи съглашението сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, като съставът от министри следва да остане същият. Тази процедура минава през оставка на Денков, ново връчване на мандати от президента и ново гласоподаване на държавно управление в Народното събрание.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР