Депутатите създадоха временна комисия, която ще разследва всички обстоятелства при

...
Депутатите създадоха временна комисия, която ще разследва всички обстоятелства при
Коментари Харесай

Времена комисия ще разследва насилието над протестиращи

Депутатите сътвориха краткотрайна комисия, която ще проверява всички условия при потреблението на сълзотворен газ и използването на мощ и помощни средства от страна на Министерство на вътрешните работи против протестиращи жители по време на митингите на 10 юли и 2 септември предходната година. Комисията ще проверява и използването на СРС-та по отношение на протестиращи жители, опозиционни водачи и членове на политически партии от опозицията. Предложението беше признато със 199 гласа " за ". Искането на ГЕРБ-СДС - в обсега на комисията да се включат и дейности на протестиращите против чиновници на Министерство на вътрешните работи и противозаконни подслушвания от страна на служебното държавно управление по време на предизборната акция за 46-ия парламент, беше отхвърлено. 

Комисията ще търси доказателства и ще показа тези, които към този момент е събрала, сподели Николай Хаджигенов от ПГ " Изправи се БГ! Ние идваме ". " Да съберем доказателства, да разкрием осъществените закононарушения, да го създадем, забележете, оптимално обществено, тъй като това е нещо, което би трябвало да се знае. Ние изискуем това на българските граждани и това, забележете, не е реваншизъм ", сподели Хаджигенов.

Маноил Манев от ГЕРБ предложи към обсега на комисията да се включи и определяне има ли похищения против чиновници на Министерство на вътрешните работи. " Да бъде добавено и дали служебният кабинет приложи СРС-та, нелегално подслушване, тъй като да забележим пък дали служебният министър на вътрешните работи по някакъв метод по време на цялата предизборна акция не беше употребявал противозаконни СРС-та, какъв брой те са били законни и във връзка с кого бяха употребявани, какъв брой, всички обстоятелства и условия, просто да ги изкараме на бял свят и да я приключим и тази тематика ", уточни депутатът от ГЕРБ.

Младен Маринов, бивш вътрешен министър в третия кабинет на Бойко Борисов и сегашен народен представител от ГЕРБ-СДС съобщи, че не е виждал служител на реда да бие спокойно протестиращ жител. Именно Маринов ръководеше Министерство на вътрешните работи по време на летните митинги от предходната година. Той посочи, че след рухването на кабинета " Орешарски "  е била основана комисия със подобен предмет на активност, която е стигнала до извода, че служителите на реда са работили съгласно закона, в отбрана на демокрацията и публичния ред.

" Като някогашен служител на реда, ви споделям, че сме минали през доста такива обстановки. И постоянно полицията е била употребена за политически цели от тези, които посредством нея са желали да влязат в Народното събрание ", сподели някогашният вътрешен министър.

От ГЕРБ предложиха Младен Маринов да стане член на комисията. Но това провокира неодобрение измежду депутатите от останалите парламентарни групи. Кандидатурата на Маринов беше подложена на настрана гласоподаване и беше отхвърлена. Идеята някогашният вътрешен министър да взе участие в комисия, която проверява полицейското принуждение над протестиращи, бе подкрепена единствено от ГЕРБ и Движение за права и свободи. В обособеното гласоподаване на това предложение от ГЕРБ видяха нарушаване на парламентаризма. Тома Биков, който трябваше да влезе в състава на комисията от квотата на ГЕРБ сподели, че отдръпва личната си кандидатура и той и сътрудниците му не желаят да вземат участие в комисията, след които групата на ГЕРБ-СДС напусна залата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР