Депутатите приеха за първо четене бюджета на Здравната каса на

Депутатите приеха за първо четене бюджета на Здравната каса на ...

Бюджетната комисия прие за първо четене бюджета на Здравната каса.


Депутатите приеха за първо четене бюджета на Здравната каса на съвместно заседание на комисиите по финанси, здравеопазване и социална политика към парламента. Бюджетът беше подкрепен от ГЕРБ и Обединените патриоти, а срещу него гласуваха БСП и ДПС.

Според предложинието на здравното министерство парите за здравеопазване догодина ще си увеличат с близо 500 млн. лв. От съсловните организации подкрепиха увеличението на бюджета, но го определиха като недостатъчно. Според работодателите е сбъркан моделът, дават се повече пари за лечение и недостатъчно за профилактика. Пари за по-големи заплати на медицинските специалисти поискаха синдикатите.
Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Заложените параметри на проекта на бюджета на НЗОК за 2020 г. създават стабилна финансова рамка за процеса на преговорите по Националния рамков договор за 2020 г.Николай Шарков, Български зъболекарски съюз: Ние сме реформиран сектор в здравеопазването и за нас не важи мантрата "Наливаме пари в нереформиран сектор".Любомир Киров, Асоциация на общопрактикуващите лекари: Този бюджет е палиативен, поддържа жизнени функции, но не е креативен. Няма голяма съзидателност.

Източник: bnt.bg