Депутатите приеха окончателно промените в Закона за социалните услуги. Новите

...
Депутатите приеха окончателно промените в Закона за социалните услуги. Новите
Коментари Харесай

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за социалните услуги

Депутатите одобриха дефинитивно измененията в Закона за обществените услуги. Новите разпореждания задължават общините да дават безвъзмездни асистентски услуги за хора без приходи. Останалите ще заплащат 10, 20 или 50% от таксата според от самостоятелната преценка.

Със закона за обществените услуги за първи път се основава законов ред за даване на асистентска поддръжка за възрастните хора, които не могат да се самообслужват, както и за хора с увреждания, които не употребяват такава поддръжка по различен закон.

Облекчава се достъпът посредством унищожаване на издаване на заповеди за настаняване и посоки за потреблението на услуги.

Дава се правото на избор на лицата сами да избират доставчика на услугата, като се вкарват правила според от това дали услугата е на общинско или регионално равнище.

Насочването от дирекция " Социално подкрепяне " се резервира единствено за лица в спешна обстановка, лица, сложени под забраняване и когато се употребява услугата, предопределена за лица от цялата страна.

Ще се сътвори и организацията за качеството на обществените услуги, като изпълнителна организация към министъра на труда и обществената политика. Тя ще може да прави и инспекции на място при нужда от определяне на условия, посочени от частния снабдител при лицензирането или от община при основаването на услуга.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР