Депутатите приеха на второ гласуване Законопроект за противодействие на корупцията.

...
Депутатите приеха на второ гласуване Законопроект за противодействие на корупцията.
Коментари Харесай

С бурни аплодисменти в Партийния дом приеха новите Антикорупции - две комисии

Депутатите одобриха на второ гласоподаване Законопроект за противопоставяне на корупцията. Вносители са Десислава Атанасова и група народни представители. След приемането на законопроекта последваха бурни овации в пленарната зала на Партийния дом.

С проектозакона досегашната КПКОНПИ се разделя на две - Комисия за лишаване на нелегално добитото имущество и Комисия за противопоставяне на корупцията. Новата Комисия за противопоставяне на корупцията, която да проверява лица, заемащи високи обществени длъжности, за корупционни закононарушения, спор на ползи и несъответственост на имуществото им с заявените приходи. Кръгът на лица, обект на активността на комисията, е необятен - президент, депутати и евродепутати, министри, конституционни съдии, членове на регулаторни органи и други - та чак до ръководителите на БЧК и обществените възложители на публични поръчки. Записа се новата комисия да е 3-членна с 6-годишен мандат, като всеки от членовете да я ръководи за по 2 години, като редът на ротацията ще се дефинира посредством чоп.

В закона е записано още, че при всеки избор на управление на Комисията се образува нарочна номинационна комисия от петима самостоятелни членове - по един член, препоръчан от Върховния касационен съд, Висшия адвокатски съвет, Министерство на правораздаването, Омбудсмана на Република България и от Сметната палата. Номинационната комисия ще прави оценка на професионалните и нравствени качествата на всеки един от претендентите и ще изслушва концепциите им в намерено съвещание.

Според плана на закона Комисията за противопоставяне на корупцията ще прави дейности по предварителна защита, попречване, откриване и следствие на корупционни закононарушения посредством събиране, анализиране и инспекция на сведения при или във връзка информация за прояви на корупция от лица, заемащи обществени длъжности.

Освен това бе признато още изявления в средствата за всеобщо осведомление да не се одобряват за сигнали за корупция по високите етажи на властта. Всеки, който разполага с данни за корупция или за спор на ползи за лице, което заема обществена служба, може да подаде сигнал до Комисията за противопоставяне на корупцията - персонално или посредством юрист.

Депутатите записаха дефинитивно и че сигнали могат да бъдат получавани и от всички канали за вътрешно или външно подаване по реда на Закона за отбрана на лицата, които подават сигнали или обществено оповестяват информация за нарушавания. Подаденият по надлежния ред сигнал ще е съображение за осъществяване на инспекция за съществуването на данни за корупция или за спор на ползи. Проверката ще се прави в 90-дневен период от приемане на сигнала, като е планувана опция за удължение на периода еднократно, само че единствено с месец. Всеки, подал сигнал, ще би трябвало да бъде известен за резултатите от инспекцията и за решението.

Мнозинството гласоподава дефинитивно плануваното в закона, при осъществяване на служебните си отговорности органите на Комисията да може да употребяват физическа мощ и помощни средства единствено когато това е безусловно належащо при изискванията и по реда на закона за Министерство на вътрешните работи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР