Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за съдебната

...
Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за съдебната
Коментари Харесай

Гласуваха бонусите за спецсъдии и прокурори, до 6 заплати отгоре на година

Депутатите одобриха на второ четене измененията в Закона за правосъдната власт, които уреждат командироването на съдии и магистрати и спомагателни хонорари за чиновниците в спецсъда и спецпрокуратурата.

Текстът на закона гласи, че съдиите в апелативния профилиран углавен съд, в профилирания углавен съд, прокурорите в апелативна профилирана прокуратура, в профилирана прокуратура и следователите в следствения отдел на профилираната прокуратура могат да получават спомагателни хонорари в размер на до 6 месечни заплати. Бонусите ще се дефинират от Висшия правосъден съвет.

Вчера пленумът към Висшия правосъден съвет (ВСС) се разгласи изрично срещу концепцията на депутатите за промени в Закона за правосъдната власт (ЗСВ), които засягат бонусите на познавач магистратите. С 20 гласа " за " правосъдните кадровици гласоподаваха против частта, която планува годишен бонус до шест заплати върху възнаграждението в спецправосъдието.

Пленумът поддържа мнението на правната комисия към Висш съдебен съвет, която счита спомагателните
бонуси за спецмагистратите за " голословна привилегия ".

По време на дебатите в Народното събрание Хамид Хамид от Движение за права и свободи уточни, че Движението ще поддържа това предложение и счита, че то е вярно.

„ В медиите се твърдеше,че надали не на калпак се раздават по 6 заплати в допълнение и се опълчват съдиите. Това не дава отговор на истината, тъй като не се дават 6, а не повече от 6 заплати и не се дават на калпак, а се дават по самостоятелна оценка на Висш съдебен съвет “, съобщи Хамид.

Според него няма различен по-ефективен тласък с изключение на спомагателни хонорари, няма и друга по-ефективна антикорупционна мярка като в допълнение стимулиране на тези съдии.

„ Не става въпрос за 6 заплати, изобщо, а това е оптимален размер на годишна база. Максимумът, който командирован магистрат може да получи, е до половинка в допълнение заплащане “, разясни и ръководителят на правната комисия Данаил Кирилов.

Явор Божанков от Българска социалистическа партия счита, че спомагателното заплащане би трябвало да става на база справедливи критерии, с цел да не се основава опълчване и разделяне в правосъдната система. Това решение би трябвало да бъде на база реализирани резултати, добави Божанков.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР