Депутатите приеха на първо гласуване на Законопроект за изменение и

...
Депутатите приеха на първо гласуване на Законопроект за изменение и
Коментари Харесай

Депутатите: Една, а не 30 институции, да следи за прането на пари

Депутатите одобриха на първо гласоподаване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за ограниченията против изпирането на пари. Вносител е Министерски съвет. 122-ма гласоподаваха " За ", 35 гласа " срещу " и 7 гласа " въздържали се ".

Депутатът от обединението ГЕРБ-СДС Маноил Манев настоя да се мисли в България да има една институция, която да е виновна конструкция да работи по законите, свързани с рисковите пари за тероризъм, незаконна активност и пране на пари. С 30 контролни структури успеваемост в следенето на прането на пари няма да се реализира, а ще се генерират още неодобрителни оценки към България, предизвести Манев.

Според него всички пълномощията по прането на пари би трябвало да се концентрират в една институция и да стартира да се работи по тематиката. Законът би трябвало да бъде подсилен на първо гласоподаване, прикани Манев, чието предпочитание бе задоволено и законопроектът мина в пленарна зала на Народното събрание.

Изказване направи и депутатът от " Възраждане " Златан Златанов, съгласно който това са още веднъж рекомендации, които ни спуска Брюксел посредством инструкция.

Законопроектът планува следните съществени промени:

В член 4 от настоящия Закон за ограниченията против изпирането на пари се предлага (ЗМИП) да бъдат включени нови категории задължени субекти за реализиране на по-високо равнище на сходство с условията на Препоръки 10 и 15 на FATF, а точно лицата, които по занимание дават услуги за прекачване или обмяна на виртуални активи, услуги по запазване на виртуални активи и ръководство на такива, позволяващо реализирането на надзор върху активите и услуги, свързани с обществено предложение на виртуални активи; лицата, които по занимание дават достъп до депозитни касети в публични трезори, когато същите не попадат в обсега на член 4, т. 1 от ЗМИП, както и представителите по член 22 от Закона за пощенските услуги на лицензирани пощенски оператори, предоставящи пощенски парични преводи.

Промени са част от първо гласоподаване на Законопроект за изменение и допълнение на Валутния закон.

В сходство с условията на Препоръка 26 на FATF е планувано и вписването в обществен указател към Министерство на вътрешните работи да бъде изискване за осъществяване по занимание на действия по даване на достъп до депозитни касети в публични трезори, когато активността се прави от лицата отвън посочените в член 4, т. 1 от ЗМИП.

С Препоръка 18 на FATF, част от отговорностите на лицата по член 4 от ЗМИП, свързани с техните клонове и мажоритарно притежавани дъщерни сдружения в други страни, се уголемяват, като същите се ползват освен по отношение на клоновете и мажоритарно притежавани дъщерни сдружения в трети страни, а и по отношение на клоновете и мажоритарно притежавани дъщерни сдружения в страни членки.

Със законопроекта се оферират и промени в Закона за пазарите на финансови принадлежности, в Закона за активността на груповите капиталови схеми и на други предприятия за групово вложение, в Кодекса за застраховането и в Кодекса за обществено обезпечаване, които целят превъзмогване на установени недостатъци при разбора на сходството с Препоръки 26 и 35 на FATF, изразяващи се в неналичието на възбрана при ограниченията за контрола на достъп до пазара за финансови институции за лицензиране или регистрация в случаите, в които са налице връзки с нарушители, и съществуването на редица други недостатъци, открити в лицензионните условия, свързани с неналичието на ясни условия за чисто престъпно минало, реабилитиране и други, както и в неналичието на пълномощия на Комисията за финансов контрол да отнеме лиценз по отношение на нарушавания на ЗМФТ.

Предлагат се и промени в Закона за кредитните институции (ЗКИ) и Закона за платежните услуги и платежните системи (ЗПУПС).

Със законопроекта се оферират и промени в Закона за пощенските услуги, които целят превъзмогване на установени недостатъци при разбора на сходството с Препоръки 14 и 26 на FATF за въвеждане на правно съображение за отвод или лишаване на лиценз заради опасения по отношение на валидност и уместност при осъществяване на отговорностите по ЗМИП и други.

Снимка: Агнес Методиева  
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР