Депутатите приеха на първо гласуване на Законопроект за изменение и

...
Депутатите приеха на първо гласуване на Законопроект за изменение и
Коментари Харесай

Депутатите искат една институция да следи за прането на пари

Депутатите одобриха на първо гласоподаване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за ограниченията против изпирането на пари. Вносител е Министерски съвет.

Народните представители гласоподаваха със 122 гласа " За ", 35 гласа " срещу " и 7 гласа " въздържали се ".

Депутатът от обединението ГЕРБ-СДС Маноил Манев настоя да се мисли в България да има една институция, която да е виновна конструкция да работи по законите, свързани с рисковите пари за тероризъм, незаконна активност и пране на пари. С 30 контролни структури успеваемост в следенето на прането на пари няма да се реализира, а ще се генерират още неодобрителни оценки към България, предизвести Манев.

Според него всички пълномощията по прането на пари би трябвало да се концентрират в една институция и да стартира да се работи по тематиката. Законът би трябвало да бъде подсилен на първо гласоподаване, прикани Манев, чието предпочитание бе задоволено и законопроектът мина в пленарна зала на Народното събрание.

Изказване направи и депутатът от " Възраждане " Златан Златанов, съгласно който това са още веднъж рекомендации, които ни спуска Брюксел посредством инструкция.

Законопроектът планува следните съществени промени:

В член 4 от настоящия Закон за ограниченията против изпирането на пари се предлага (ЗМИП) да бъдат включени нови категории задължени субекти за реализиране на по-високо равнище на сходство с условията на Препоръки 10 и 15 на FATF, а точно лицата, които по занимание дават услуги за прекачване или обмяна на виртуални активи, услуги по запазване на виртуални активи и ръководство на такива, позволяващо реализирането на надзор върху активите и услуги, свързани с обществено предложение на виртуални активи; лицата, които по занимание дават достъп до депозитни касети в публични трезори, когато същите не попадат в обсега на член 4, т. 1 от ЗМИП, както и представителите по член 22 от Закона за пощенските услуги на лицензирани пощенски оператори, предоставящи пощенски парични преводи.
 Депутатите обезпокоени от контрола по преместване на пари през границите
Депутатите обезпокоени от контрола по преместване на пари през границите

Промени са част от първо гласоподаване на Законопроект за изменение и допълнение на Валутния закон.

В сходство с условията на Препоръка 26 на FATF е планувано и вписването в обществен указател към Министерство на вътрешните работи да бъде изискване за осъществяване по занимание на действия по даване на достъп до депозитни касети в публични трезори, когато активността се прави от лицата отвън посочените в член 4, т. 1 от ЗМИП.

С Препоръка 18 на FATF, част от отговорностите на лицата по член 4 от ЗМИП, свързани с техните клонове и мажоритарно притежавани дъщерни сдружения в други страни, се уголемяват, като същите се ползват освен по отношение на клоновете и мажоритарно притежавани дъщерни сдружения в трети страни, а и по отношение на клоновете и мажоритарно притежавани дъщерни сдружения в страни членки.

Със законопроекта се оферират и промени в Закона за пазарите на финансови принадлежности, в Закона за активността на груповите капиталови схеми и на други предприятия за групово вложение , в Кодекса за застраховането и в Кодекса за обществено обезпечаване, които целят превъзмогване на установени недостатъци при разбора на сходството с Препоръки 26 и 35 на FATF, изразяващи се в неналичието на възбрана при ограниченията за контрола на достъп до пазара за финансови институции за лицензиране или регистрация в случаите, в които са налице връзки с нарушители, и съществуването на редица други недостатъци, открити в лицензионните условия, свързани с неналичието на ясни условия за чисто престъпно минало, реабилитиране и други, както и в неналичието на пълномощия на Комисията за финансов контрол да отнеме лиценз по отношение на нарушавания на ЗМФТ.

Предлагат се и промени в Закона за кредитните институции (ЗКИ) и Закона за платежните услуги и платежните системи (ЗПУПС).

Със законопроекта се оферират и промени в Закона за пощенските услуги, които целят превъзмогване на установени недостатъци при разбора на сходството с Препоръки 14 и 26 на FATF за въвеждане на правно съображение за отвод или лишаване на лиценз заради опасения по отношение на валидност и уместност при осъществяване на отговорностите по ЗМИП и други.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР