Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за подземните

...
Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за подземните
Коментари Харесай

След първо четене: Концесиите за добив на природните ни богатства могат да продължат до 60 години

Депутатите одобриха на първо четене измененията в Закона за подземните богатства  по време на съвещанието си през днешния ден. Текстовете са препоръчани от държавното управление след две години работа и плануват стягане на контрола върху концесиите за рандеман на подземни благосъстояния. Към края на предходната година договорите за концесия са 539.
Поправките би трябвало да запълнят празнотите в законодателството, които се появиха откакто при започване на 2018 година влезе в действие новият Закон за концесиите. От неговия обсег тогава бяха изключени концесиите за рандеман на подземни благосъстояния.
Срокът на концесията остава 35 години, както и в този момент . Предвидена е опция за неговото удължение, в случай че концесионерът го изиска. Условието е да разполага с проект за разработка на находището и финансово-икономическа аргументация за периода на продължението, доказателства, че в находището има още ресурси и запаси, и че е извършил досегашните си отговорности по контракта. Общият период на концесията, дружно с удължението, не може да надвишава 50 години.
Това обаче е кардиналното състояние. Има и изключение, което разрешава продължение на концесията с още до 10 години след приключването на оптималния период – т.е., общо до 60 години. Това става допустимо, в случай че находището не е изчерпано, но в това време в него няма задоволително ресурси, с цел да бъде предоставено на нова концесия на различен търговец. Срокът на изключителното продължение ще се дефинира съгласно остатъчните ресурси в находището и планувания от концесионера средногодишен рандеман, който би трябвало да бъде най-малко идентичен като размер с най-малкия годишен рандеман, доближат по време на изтеклата концесия, написа Сега.
Конкретният размер на заплащането, което концесионерът ще дължи на страната, ще се дефинира с разпоредба, призната от държавното управление по предложение на министрите на енергетиката и на финансите. Концесионерът ще би трябвало да даде и финансово поръчителство за отговорностите си по предотвратяването на екологични вреди и отстраняването на последствията от такива. Това се отнася особено за добиващите петрол и газ в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море.
Сред опциите за преустановяване на концесионен контракт се прибавят и случаите, при които концесионерът в продължение на 3 години от влизането в действие на контракта не е почнал рандеман по аргументи, за които той дава отговор. Например не е осъществена оценка на въздействието върху околната среда или не е заменено предназначението на земи, покриващи съответното находище и други
Разрешения
Запазва се досегашната наредба, съгласно която разрешенията за търсене на петрол и природен газ ще важат до 5 години, а за железни и неметални потребни изкопаеми, и за твърди горива – до 3 години. Тези периоди могат да бъдат удължени на два пъти до 2 години всяко – съгласно изискванията в подписания контракт сред страната и компанията, която търси находища.
Сега се добавя, че даже и оттатък тези спомагателни периоди, може да се прибавят още две години. Като съображение се показва, че оценката на перспективността на даден изследователски блок в Черно море е развой, който лишава сред 36 и 48 месеца. Условието да се получи такова продължение е компанията да е изпълнила работната стратегия по контракта и да подаде предложение, в което стимулирано да изясни каква работа има намерение да свърши, в случай че получи ново продължение.
За приемането на позволения за изследване също ще се държат такси и финансови обезпечения, както и при концесиите.
Възможни наказания
Нови, непредвидени до момента случаи на глоба са планувани в законопроекта. Липсата на координиран вътрешен проект за спешно реагиране, който да подхожда на условията на наредбата за попречване на повреди при търсене и рандеман на подземни благосъстояния, ще се санкционира с санкция от 10 000 до 50 000 лева, а за юридическо лице или едноличен търговец – имуществена глоба от 50 000 до 100 000 лева Който няма признат отчет за огромните рискове при същите действия, ще заплаща повече - санкция от 50 000 до 100 000 лева, надлежно имуществена глоба от 100 000 до 200 000 лева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР