Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за обществените

...
Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за обществените
Коментари Харесай

Приеха на първо четене Закона за обществените поръчки

Депутатите одобриха на първо четене измененията в Закона за публичните поръчки, предаде  БГНЕС.

В закона, препоръчан от Божидар Божанов от ПП-ДБ, се планува въвеждането на ограничения, които да обезпечат по-голяма бистрота при възлагането на публичните поръчки и разходването на обществения запас за тях, разкриването на принадлежност към държавна сигурност и разследващите служби на българската национална армиа на лица, които директно управляват реализатори по публичните поръчки, спечелили поръчки за над половин милион лв..

В законопроекта, импортиран от Министерския съвет, се планува въвеждането на чисти и енергийноефективни пътни транспортни средства в частта по отношение на публичните поръчки.

Друга смяна, препоръчана от кабинета, е въвеждането на прелиминарен надзор на всички процедури за публичните поръчки над 5 000 000 млн. лв.. Целта е да се обзет всички значими публични поръчки, които са обект на необятен публичен интерес поради разходваните финансови запаси.

В бранш „ Отбрана и сигурност “ се предлага премахването на така наречен In house процедури, с които изпълнителя разпорежда дейностите на други лица. Така изпълнителят на поръчката би трябвало да заявява, че може да я извърши със личен запас.

Освен това възложителите на публичните поръчки би трябвало да разгласяват в съответния указател всички подписани контракти и анексиите към тях, с цел да може да се обезпечи проследимостта на на метода, по който се разходват средствата.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР