Депутатите приеха на първо четене промените в 3акона за морските

...
Депутатите приеха на първо четене промените в 3акона за морските
Коментари Харесай

Нови такси за корабите, за да не хвърлят отпадъци в морето

Депутатите одобриха на първо четене измененията в 3акона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата.

С част от препоръчаните разпореждания в законопроекта се регламентират на национално равнище признатите в Европейския съюз правила при определянето на пристанищните такси за приемане и култивиране на боклуци от корабоплавателната активност или от корабите. Предлага се размерът на таксата да е подобен, че да не предизвиква изхвърлянето на боклуци в морето, надлежно в река Дунав. Таксата би трябвало да покрива непреките административни разноски и забележителна част от директните експлоатационни разноски, избрани в наредбата за условията за експлоатационна валидност на пристанищата и профилираните пристанищни обекти, като тази част би трябвало да е най-малко 30 на 100 от общите директни разноски за действителното предаване на боклуци през предходната година. Размерите на таксата могат да бъдат разнообразни според от категорията, типа и размера на кораба, предоставяните услуги на кораби отвън откритото работно време в пристанището или заплахата, която съставляват отпадъците. Таксата може да бъде понижена според от типа комерсиална активност, за която се употребява корабът, да вземем за пример при осъществяване на търговски морски транспорт на къси дистанции или когато структурата, оборудването и употребата на кораба потвърждават, че на него се генерират понижени количества боклуци, които се ръководят по резистентен и съгласуван с околната среда метод.

В плана на закона е написана наредба, която планува таксата да се заплаща за всички кораби, които посещават или оперират в българското пристанище, без значение дали е употребено пристанищно приемно оборудване, или не, заради което таксата е непряка.

Със законопроекта се регламентират и случаите на освобождение на корабопритежател от възнаграждение на таксата. Това са случаите когато са изпълнени по едно и също време изискванията корабът да прави постоянни транспорти, свързани с чести и постоянни визити на български морски пристанища, и корабопритежателят да има подписано съглашение за предаване на отпадъците и заплащане на съответните такси в пристанище по маршрута на кораба. Предвидено е лицата, събиращи таксата на пристанището, да са тези, които могат да извършат освобождение от заплащането й - Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура " и притежателите на пристанища. Същевременно с други разпореждания от законопроекта се дефинира частта от разноските, която не се покрива от таксата, в случай че има такава, да се заплаща въз основа на фактически предадените от кораба типове и количества боклуци.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР