Депутатите подхванаха три проекта за промяна на съкратеното съдебно следствие.

...
Депутатите подхванаха три проекта за промяна на съкратеното съдебно следствие.
Коментари Харесай

Депутати с различни мнения за съкратеното съдебно производство

Депутатите подхванаха три плана за смяна на съкратеното правосъдно разследване. Според концепциите на левите в промените на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) се предлага съкратеното правосъдно разследване, което води до понижаване на наказването.
Идеята е да не се ползва при съзнателно причиняване на гибел или тежка телесна щета. Предлага се да резервира опцията за осъществяване на скъсен развой, когато подсъдимият и неговият юрист, гражданският просител или частният обвинител и техните повереници дадат единодушие да не се организира разпит на всички или на някои очевидци и движимости лица, а при постановяване на присъдата директно да се употребява наличието на съответните протоколи и експертни изводи от досъдебното произвеждане.
Патриотите считат, че заради повишаване на броя на тежките закононарушения в страната и потреблението от страна на причинителите на законовата опция за кратко правосъдно разследване и произнасянето на по-лека присъда се постанова въвеждане на нова наредба в Наказателно-процесуалния кодекс - член 369а.
Предлага се съкратеното правосъдно разследване, което води до понижаване на наказването, да не се ползва при ликвидиране или тежка телесна щета.
Депутатите от " Воля " оферират промени, в които също целят да се ограничи обсега на закононарушенията, за които се ползва съкратеното правосъдно разследване. Предлага се посредством отпадането на най-тежките сформира от това произвеждане да се реализира правдивост и балансираност при неговото използването.
Повод да се желае смяна на съкратеното правосъдно произвеждане бе и убийството на дете в сливенското село Сотиря.
Според в този момент настоящото законодателство има опция за 1/3 по-леко наказване, в случай че обвиненият признае виновността си. Тези благоприятни условия се ползват и за причинителите на тежки закононарушения като ликвидиране или обезчестяване. Искането за анулация на по-леките санкции са внесли от Българска социалистическа партия и Вътрешна македонска революционна организация.
Преди 2009 година имаше ограничавания за използване на съкратеното разследване. През октомври 2018 година, след убийството на журналистката Виктория Маринова патриотите желаеха да отпадне съкратеното произвеждане за убийците.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР