Депутатите отново не приеха бюджет за 2022 г. след среднощни

...
Депутатите отново не приеха бюджет за 2022 г. след среднощни
Коментари Харесай

През нощта депутатите отново не гласуваха бюджета, Нинова се обърка и похвали управлението на ГЕРБ

Депутатите още веднъж не одобриха бюджет за 2022 година след среднощни " битки ". От опозицията бяха безапелационни, че бюджетът е сбъркан и сметките не излизат. Делян Добрев от ГЕРБ-СДС изиска да се преразгледа главният закон, с цел да се намерения за финансови буфери. Той уточни, че сега страната ни се намира в нова обстановка поради войната в Украйна и предизвести за заплаха от енергийна рецесия.

Вицепремиерът Корнелия Нинова взе думата и съобщи, че когато от ГЕРБ са управлявали, е нямало енергийна и икономическа рецесия. Думите ѝ бяха посрещнати с аплодисменти от опозицията. Тя се усети, че без да желае е направила комплимент на съперниците си и добави, че това не се дължало на дейностите им. Нинова се опита да влезе в приятелски разговор с ГЕРБ и напомни, че са имали разногласия през годините, само че прикани народните представители да спрат с процедурните хватки.

Напук на апела ѝ, Делян Добрев изиска отмора от 30 мин. след среднощ. След връщането на депутатите в залата, се записаха единствено 98 души и кворум нямаше. Председателят на Народното събрание Никола Минчев установи, че дебатите могат да продължат, само че гласуването на бюджета на второ четене няма по какъв начин да се случи и го отсрочи за идващото съвещание. От ГЕРБ продължиха в същия дух и в 1:10 часа желаеха на дебатите да участва минимум зам.-министър на финансите. Час и половина по-късно от Движение за права и свободи попитаха къде е Асен Василев и за какво не си подвига телефона. Председателстващият изясни, че е в чужбина и даже да отговори, няма по какъв начин да взе участие по този метод в дебата. 20 мин. по-късно Десислава Атанасова изиска Корнелия Нинова да се върне в пленарната зала и установи, че болшинството желае да се гледа проектобюджетът без политически диспути пред обществото в късните часове. Тя добави, че трансформират Народното събрание в гумен щемпел.

" Възраждане " пък установи, че им четат точки от бюджет, след които незабавно се изяснява какви ще са следствията и желаеха да бъде преразгледан в комисиите. Георги Свиленски от Българска социалистическа партия се ядоса и се закани, че бюджет през днешния ден ще има. От ГЕРБ-СДС му припомниха, че е работа на ръководещите да обезпечават кворум и припомниха, че точно депутатите от четворната коалиция са провалили болшинството в сряда вечерта и се наложи съвещанието да завърши в 22:30 часа.

Както даде обещание, опозицията се възползва от опцията да се изрича по безусловно всички оферти, с което процесът по приемането стана извънредно муден. По обяд дебатите всъщност бяха прекъснати поради гласуването на декларацията на Народното събрание за войната в Украйна и чуване на министъра на защитата Стефан Янев и представители на службите. В последна сметка разискванията по проект бяха възобновени едвам в 19 ч.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР