Депутатите отмениха възможността да придобиването на т.нар. златни паспорти на

...
Депутатите отмениха възможността да придобиването на т.нар. златни паспорти на
Коментари Харесай

Златните паспорти отидоха в историята, на първо четене

Депутатите анулираха опцията да придобиването на така наречен златни паспорти на първо четене, като одобриха законошроекта на кабинета, само че отхвърлиха предложенията на Движение за права и свободи.

В началото на февруари основният прокурор Иван Гешев разгласи, че стартира инспекция по сигнал на Движението, в който има изказвания за " чудовищна скица " по придобиване на българско поданство и издаване на документи с погрешно наличие, прилагана по отношение на хора от Китай и Русия. Тогава депутатът от Движение за права и свободи Хамид Хамид даже загатна за евентуална връзка на премиера Кирил Петков със схемата, само че министър-председателят я отхвърли. По-късно пък зам.-шефът на Движението Йордан Цонев разгласи, че самата шефка на кабинета на Петков Лена Бориславова е работила в адвокатска адвокатска фирма, забъркана в издаването на въпросните капиталови пасавани.

Движение за права и свободи са първите, които внесоха оферти за промени в Закона за българското поданство в 47-ото Народно заседание. През декември Хамид съобщи, че посредством този законопроект Делян Пеевски демонстрира, че " няма нищо общо с така наречен златни паспорти, за което е бил незаслужено упрекнат от Държавния департамент на Съединени американски щати, като бе включен в листата " Магнитски ".

Правосъдният министър Надежда Йорданова показа законопроекта на Министерски съвет и съобщи, че той е извънредно значим от социална позиция и от позиция на доверието на сътрудници в Европейски Съюз и Съединени американски щати.

В последна сметка депутатите гласоподаваха завършек на паспортите, а второто четене се чака идната седмица.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР